Kurczak po katalońsku

Szukałam obiadowej inspiracji. Miało być coś z mięsem i kolorowo.
W moich zbiorach trafiłam na gazetkę Gotuj krok po kroku.

DSCF6899.JPG

I na kurczaka po katalońsku.

DSCF6898.JPG

Potrzeba dwóch patelni.

I patelnia – Kurczak
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze płaty.

DSCF6887.JPG

Oprószamy przyprawami (u mnie sam pieprz).

DSCF6890.JPG

Autorka przepisu radzi ponacinać mięso w kratkę, ok.

DSCF6892.JPG

Wrzucamy kurczaka na niewielką ilość oleju/oliwy/masła i smażymy z obu stron na złoto. U mnie smażenie zajęło ok 30 minut, ale robiłam to naprawdę wolno.

DSCF6895.JPG

II patelnia – dodatki
Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na niewielką ilość oleju/oliwy/masła.

246_FUJI13-001.jpg

Cebulę kroimy jak nam się podoba i dorzucamy do papryki.

246_FUJI14-001.jpg

Gdy cebula już się zeszkli dorzucamy 2 woreczki ryżu i zalewamy szklanką bulionu (albo z rosołu albo z kostki rosołowej – zależy czym dysponujecie). Dla chętnych i lubiących czosnek można tu dodać 2 pokrojone ząbki czosnku.

246_FUJI15-001.jpg

Dodajemy 3 pomidory bez skórki (mogą być z puszki już gotowce).

246_FUJI16-001.jpg

Na koniec zielona przyprawa (u mnie bazylia) w sporej ilości i kilka listków laurowych. Dolałam kolejną szklankę bulionu i zostawiłam pod przykryciem na 5 minut.

246_FUJI17-001.jpg

Pod koniec dodałam pół puszki groszku i kilka pokrojonych oliwek.

246_FUJI18-001.jpg

Do drugiej patelni (tej z warzywami) dodajemy usmażonego kurczaka i zostawiamy na 20-30 minut. Niech się dusi.

DSCF6944.JPG

I jak?
Wyśmienity obiad! A wychodzi go całe mnóstwo (połowę potrawki z ryżem zamroziłam na kiedyś tam).

DSCF6947.JPG

Ryż przypomina ten napity z risotto. Pycha!

DSCF6950.JPG
Facebooktwittergoogle_plus