Kurczak w sosie pomarańczowym

W odpowiedzi na pytanie Asi umieszczam źródło i przepis krok po kroku na kurczaka w sosie pomarańczowym.

źródło tu:

Składniki:
1 filet z kurczaka, sól, pieprz, imbir, olej
SOS:
2 ząbki czosnku, 150 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny, kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm), pieprz czarny mielony i sól – do smaku, sezam i szczypiorek do przybrania

 

patrzę i widzę, że świeży imbir zastąpiłam suszonym (nie było w warzywniaku)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowujemy sos z powyższych składników.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurczaka podsmażamy na łyżce oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolewamy sos do mięsa, zagotowujemy i trzymamy razem 2 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sezam uprażyłam, szczypiorek pocięłam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

+ ryż + fasolka + mięso w sosie + sezam i szczypiorek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?
Jak kurczak w sosie pomarańczowym. Świeży, pachnący, sos ładnie zagęszczony, nie zgubił się po drodze.

Dla wielbicieli połączenia mięsa ze świeżymi, słodkimi sosami. W skali szkolnej 4+/6.

Facebooktwittergoogle_plus
  • Chyba wiem co jutro zrobię na obiad. 😀

  • Name

    Jeżeli lubisz mięsa na słodko koniecznie wypróbuj pieczonego kurczaka nadziewnego ryżem z rodzynkami. Farsz robisz z gotowanego ryżu, rodzynek, otartej skórki z cytryny i jej soku, cynamonu, wina białego i miodu (sól i pieprz oczywiście do smaku). Kurczaka po umyciu smarujesz oliwą z oliwek i przyprawą do kurczaka (koniecznie w środku również), później faszerujesz delikwenta, wkładasz go do folii i myk do piekarnika. Idealnie smakuje z sałatką z sałaty pekińskiej, brzoskwiń i jogurtu 🙂