Kurczak w winogronach

 Winogrona, ser pleśniowy i mięso.

 

Wyjdzie tak:

S7002287-1.JPG

Przepis stąd.

Potrzeba:
– 4 pojedyncze piersi kurczaka – kupiłam gotowe piersi, olałam ilość
– po 40 dag jasnych i ciemnych winogron  – jasne tylko były
– 10 dag rokpola – jakikolwiek ser pleśniowy
– 3/4 szklanki bulionu warzywnego
– 1/2 szklanki śmietany
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka mąki ziemniaczanej – miałam tylko zwykłą
– 4 gałązki tymianku – jakiekolwiek zioła, wzięłam prowansalskie
– gałka muszkat.
– sól
– pieprz

S7002236-1.JPG

Nacieramy kurczaka ziołami (ja nie miałam tymianku, ale użyłam ziół prowansalskich) i pieprzem + ciupka oliwy z oliwek i na 30 minut do lodówki

S7002238-1.JPG

Nie lubię winogron z pestkami.

S7002240-2.JPG

Dlatego poświęciłam chwilkę, pokroiłam winogronka na pół i wydłubałam ziarenka.

S7002244-1.JPG

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwy troszeńkę

S7002242-1.JPG

Wrzucamy kurczaka na patelnię

S7002247-1.JPG

Zalewamy bulionem (dałam 3/4 szklanki, wam radzę dać mniej)

S7002249-1.JPG

Dorzucamy winogronka

S7002252-1.JPG

 

S7002253-1.JPG

dusimy kurczaka w rosołowym winogronie, a sami łamiemy na kawałki ser Lazur

S7002255-1.JPG

 

S7002258-1.JPG

Dodajemy ser do duszonego mięsa

S7002268-1.JPG

To dobre będzie?

S7002266-1.JPG

łaczymy śmietanę i mąkę (dałam zwykłą mąkę)

S7002262-1.JPG

Wlewamy śmietanę i mąkę do mięsa

S7002271-1.JPG

Oprószamy gałką muszkatołową

S7002272-1.JPG

Zostawiamy, niech się dusi i zredukuje objętość :)

S7002275-1.JPG

Po 15 minutach sosik gęstnieje

S7002285-1.JPG

Podajemy z ryżem

S7002286-1.JPG

 

S7002287-1.JPG

 

S7002292-1.JPG

 

S7002298-1.JPG

 

S7002303-1.JPG

I jak?
Ludzie! To jest pyszne. Smak duszonych winogron i sera pleśniowego. Dla mnie niebo w gębie. Przepyszne. I te winogrona. Jakbym odkryła nowe owoce, nie smakują tak dobrze „na surowo”, jak w tej potrawie.
Polecam wszystkim.

Facebooktwittergoogle_plus