Propozycja obiadowa.
Pochodzenie przepisu
Książka kucharska dla aktywnych:
- kurczak z czosnkiem i rozmarynem
- ryż brązowy z limonką i kolendrą
DomGosi.pl – surówka z marchwi
Składniki
kurczak
- mięso – filet z kurczaka – 350g (u mnie zluzowane udka z kurczaka)
- czosnek – 3 ząbki, przepuszczone przez praskę
- kolendra mielona– łyżka (kupiłam w Tigerze)
- kmin rzymski – pół łyżeczki
- estragon – pół łyżeczki
- rozmaryn – miałam tylko szczyptę
- zielone curry pasta – łyżeczka
- sól, pieprz – spore sypnięcia
- czosnek niedźwiedzi – łyżeczka
- olej – 2 łyżki
ryż
- ryż brązowy – 100g
- świeża kolendra – 2 łyżki posiekanej
- limonka – łyżka soku (dałam cytrynę)
- sól, pieprz – szczypta lub więcej, jak lubicie
surówka z marchwi
- marchew – 3 małe
- jabłko – 1
- olej – łyżka – dwie
- sól, pieprz, cukier – szczypta
Mięso
Mięso zluzować (oddzielić od kości), pociąć na mniejsze części.
Posypać (te poniżej to moje zielone przyprawy z zapasów, jeżeli macie inne, stosujcie, też będzie dobrze):
- czosnek – 3 ząbki, przepuszczone przez praskę
- kolendra mielona– łyżka (kupiłam w Tigerze)
- kmin rzymski – pół łyżeczki
- estragon – pół łyżeczki
- rozmaryn – miałam tylko szczyptę
- zielone curry pasta – łyżeczka
- sól, pieprz – spore sypnięcia
- czosnek niedźwiedzi – łyżeczka
Polać olejem. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. U mnie stało przez całą noc.
Mięso w marynacie podsmażyłam na patelni (przez minutę z każdej strony). Włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam – 20 minut w temp. 180 st.
Ryż
Ryż ugotować jak nakazuje instrukcja na opakowaniu (ja uwalniam ryż z woreczka). Gdy już wypije wodę dodać do niego sok z cytryny/limonki i świeżą kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem.
Surówka
Marchewki i jabłko zetrzeć na malych oczkach tarki. Polać olejem, posypać solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
I jak?
Nakładać na talerz, jeść. Szybki i tani (zakładając, że macie zielone suszone przyprawy w zapasach) obiad.
