Kurczak z Antyli

Wszyscy już pewnie słyszeliście o kuchnialidla.pl/?
Dzisiaj będzie właśnie o Pascalu i Okrasie.

Kilka dni temu w skrzynce pocztowej znalazłam ofertę Lidla z przepisem Pascala na „Kurczaka z Antyli”. Problem polegał na tym, że oferta startowała od poniedziałku, a ja chciałam zrobić to danie już w niedzielę. Nie było jeszcze filmu, więc robiłam z tego przepisu.

DSCF5889.JPG

Produkty niezbędne:
pierś z kurczaka, ananas, tymianek (ale pachnie teraz w kuchni!),  mleczko kokosowe, sól i pieprz, kurkuma, 2 pomidory, 2 cebule i wiórki kokosowe

DSCF5823.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy (polecam pokroić drobniej).

235_FUJI7.jpg

Popieprzyć i posolić z każdej strony.

DSCF5833.JPG

 

DSCF5834.JPG

Wrzucamy mięso na 2 łyżki rozgrzanego w woku oleju.

DSCF5835.JPG

I długo (naprawdę długo! nie tak jak ja, ale do tego momentu aż piersi będą rumiane, a nie białe jak u mnie) podsmażamy z obu stron.

DSCF5839.JPG

Gdy mięso się smaży kroimy drobno 2 cebule.

DSCF5841.JPG

 

DSCF5843.JPG

I wrzucamy do mięsa. Smażymy, aż cebula będzie miękka i trochę przyrumieniona.

DSCF5846.JPG

Kolejny krok do wrzucenie do woka 0,5 szklanki wiórków kokosowych. Smażymy chwilę. Mieszamy.

235_FUJI9.jpg

Zalewamy wszystko 400 ml mleczka kokosowego i 1/3 szklanki wody.

DSCF5859.JPG

 

DSCF5862.JPG

Wsypujemy szczyptę kurkumy.

DSCF5864.JPG

I kilka gałązek tymianku.

DSCF5867.JPG

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy (bez nasion!).

235_FUJI8.jpg

Wrzucamy pomidory do woka.

DSCF5880.JPG

Ananasa obieramy i kroimy drobno (do dania potrzeba połowy ananasa, z resztki polecam zrobić czytaczka.pinger.pl/m/12073515/sok-z-ananasa).

235_FUJI10.jpg

Ananasa wrzucamy do woka.

DSCF5888.JPG

Przykrywamy wok pokrywką i zostawiamy na 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzamy stan dania i stopień redukcji wody i mleczka (ma się zamienić w sos). Zostawiamy na ogniu aż gęstość sosu nas usatysfakcjonuje.

DSCF5913.JPG

Podajemy z ryżem.

DSCF5910.JPG

Jak wyszło?
Ok, ale powtarzać nie będę.
Dlaczego?
Bo to tak jak z wakacyjnymi podróżami. Fajna wycieczka w inne smaki, ale kolejny raz wybiorę się już gdzie indziej.

DSCF5914.JPG

 

DSCF5920.JPG

 

DSCF5917.JPG

Do pomysłów Pascala i Okrasy pewnie jeszcze sięgnę, bo są świetną inspiracją. Kuchnię Lidla polecam!

Facebooktwittergoogle_plus