Kurczak z bobem i pesto

Słodka śmietanka właściwie robi całą robotę.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 małe piersi
  • mąka – 4 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • pesto – 4 łyżki (miałam gotowe)
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • tymianek – 4 łyżki listków świeżego (nie miałam, dałam bazylię)
  • bób – 1 szklanka ugotowanego i obranego, miałam więcej (2 szklanki)
  • sól, pieprz – szczypta

 

Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż środki będą miękkie. Obieramy bób ze skórki – to ta najtrudniejsza czynność podczas przyrządzania dania.

Mięso przekroić w poprzek na plastry. Posolić, obtoczyć w mące.

Smażyć na rumiano, na oleju, na patelni – z obu stron.

Do usmażonego kurczaka dodać 4 łyżki pesto, wymieszać i wlać śmietankę 30%.

Całość zagotować. Przyprawić pieprzem.

Dodać bób i tymianek (ja bazylię). Gotować chwilę (u mnie nawet nie minuta), aż sos zgęstnieje.

 

I jak?

Nie jestem wielbicielką bobu, ale w tej formie (dodatek do sosu) bardzo mi smakował. Mam taką teorię – czegokolwiek byś nie zalała śmietanką 30%, wszystko będzie przepyszne (potwierdzone wielokrotnie, np tu, tu, tu czy tu). Następnym razem zrobię z jogurtem naturalnym i tymiankiem (miałam bazylię suszoną i ją dodałam) – zobaczymy czy danie się obroni.

Podałam z ryżem (gotowanym w osolonej wodzie z kurkumą).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus