Pochodzenie przepisu
Składniki
robiłam na 2 dni, dla 3 osób
- kurczak – 0,5kg piersi z kurczaka, 0,5kg udek
- czosnek – 2 ząbki
- czerwona papryka w proszku, słodka – łyżeczka (dałam paprykę wędzoną)
- ostra papryka suszona – pół łyżeczki
- kurkuma – łyżeczka
- fasolka szparagowa – 4 garści
- boczek plastry – 6-7 plastrów
- olej kokosowy/olej – łyżka
- masło – do podsmażenia kurczaka
- bulion – szklanka (dałam wodę)
- suszone pomidory – 12 pomidorów
- śmietanka 36% – szklanka (dałam 30%)
- mąka – do oprószenia łyżka (nie trzeba, jeżeli wyszło gęste)
- coś zielonego do posypania na końcu – natka, kolendra lub bazylia
Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki (wolę tak niż pierś w całości).
Posypać mięso:
- czosnek – 2 starte ząbki
- czerwona papryka w proszku, słodka – łyżeczka (dałam paprykę wędzoną)
- ostra papryka suszona – pół łyżeczki
- kurkuma – łyżeczka
Polać łyżką oliwy.
Zostawić w lodówce na 0,5h.
Fasolkę uparować, aż będzie miękka. Plastry boczku usmażyć (u mnie bez tłuszczu, boczek się wytapia) i pokroić w kostkę.
Po tym czasie na patelni rozpuścić masło. Usmażyć mięso po 3 minuty z każdej strony. Zalać podsmażone mięso bulionem (ja wodą) i gotować z każdej strony po 3 minuty (to trwa długo, zdjęcie lewe od prawego dzieli ok. 30 minut). Przykryć pokrywką podczas gotowania.
Dodać śmietankę 36% (u mnie 30%). Zagotować. Trzymać na ogniu przez 7 minut.
Po 3 minutach dodać pokrojone suszone pomidory. Wymieszać. Jeżeli sos nie jest gęsty, można oprószyć mąką i zagotować ponownie.
Na sam koniec, po zdjęciu dania z ognia, dodałam do woka miękką fasolkę i posypałam całość boczkiem.
Danie prezentuje się następująco.
I jak?
Dla lubiących mięso z mięsem (drób z wieprzowiną połączony w jednym daniu). Smaczne (znowu teoria, że jeżeli dodasz śmietankę, to wyjdzie super sos). Prezentuje się apetycznie (kolor sosu <3), jednak dla mnie było tu za dużo mięsa. Jeżeli robiłabym drugi raz dałabym 3 razy tyle fasolki i zrezygnowała z boczku (za słone wyszło początkowo, drugiego dnia problem zniknął).
Podałam z ryżem gotowanym z curry. Posypałam bazylią.