Kurczak z cukinią w mleczku kokosowym

Pomysł dobry, ale wykonanie do poprawki.

Pochodzenie przepisu

Folder z Piotra i Pawła – Poznaj smaki Tajlandii – Zielony kurczak curry

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1
  • olej – 2 łyżeczki
  • pasta curry – zielona, 2-3 łyżeczki, miałam czerwoną, łyżeczkę i taką dałam
  • kmin – 1 łyżeczka
  • mleczko kokosowe – puszka, 400ml
  • cukinia – 1
  • sos rybny – łyżka
  • cukier – łyżeczka
  • orzechy nerkowca – garść

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju, dodać kmin i podsmażyć do momentu, aż zacznie wydawać charaketrystyczny dźwięk pękania. To w przypadku całego, ja miałam mielony, więc tylko podsmażyłam delikatnie.

Następnie dodać pastę curry i podsmażać minutę.

Zmniejszyć ogień, dodać mleczko kokosowe i gotować minutę. Dodać mięso i cukinię. Gotować do miękkości cukinii.

Dodać cukier, sos rybny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pod koniec wrzuciłam na chwilę garść orzechów nerkowca.

 

I jak?

Coś tu poszło nie tak. Smakować to było nawet dobre, ale uważam, że dodanie mleka kokosowego i gotowanie w nim w woku to nie był dobry pomysł. Najpierw podsmażyłabym mięso i cukinię, a potem dodała na chwilę mleczka (do pewnego momentu miałam na patelni ładny sos, a po chwili płyn się rozwarstwił). I orzechy dłużej w daniu, żeby zmiękły. Do powtórki z większą ilością curry, gdy kupię właściwe, zielone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Kaśka

    Gosiu, a miałaś dobre mleczko kokosowe? Pytam, bo powtórzyłam przepis krop po kroku i mój sos wyszedł idealnie gładki, więc to chyba nie długość gotowania

    • Miałam mleczko z Lidla, przyznam szczerze nie wiem czy ono jest najlepszej jakości. Mówisz, że wyszło dobre – fajnie, czyli spróbuję z innym mlekiem kokosowym. Jest nadzieja!

      • Gosia, nie jestem pewna czy już to Ci polecałam, ale mleczko o najlepszym składzie i smaku jakie znalazłam to Real Thai. Kupuję w Piotrze i Pawle lub Kuchniach Świata. Warto za nie zapłacić kilka złotych więcej. Jest pyszne 🙂