Kurczak z cukinią w sosie pieczarkowym

Czy cukinia pasuje do sosu pieczarkowego?

Pochodzenie przepisu

DomGosi

 

Składniki

 

na sos pieczarkowy 

  • olej kokosowy – łyżka
  • cebula – 1
  • pieczarki – 7-8 sztuk
  • sos sojowy – łyżka-dwie
  • woda – 0,5 szklanki
  • śmietana – 150ml 18%
  • mąka – łyżka płaska
  • sól, pieprz, papryka ostra – sypnięcie pod swoim kątem, jak lubimy przyprawiamy

 

reszta

  • cukinia – 1/2
  • kurczak – pierś
  • olej – do smażenia
  • pieprz, sól – do posypania mięsa
  • makaron – garść – dwie

 

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Cebulę pokroić drobno. Olej kokosowy (lub masło czy olej) rozpuścić w garnku, dodać cebulę, podsmażać przez minutę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki. Mieszać przez minutę. Wlać do garnka pół szklanki wody, łyżkę – dwie sosu sojowego. Mieszać całość, aż pieczarki się podsmażą. Na koniec dodać śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Całość wymieszać. Jeżeli jest za gęste, dolać wody (łyżkę, dwie), wymieszać.

Olej rozgrzewamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki,przyprawiamy. Podsmażamy na oleju. Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę. Mieszamy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy sos pieczarkowy. Trzymałam całość na małym ogniu przez 15 minut.

Na koniec dorzuciłam ugotowany makaron i wymieszałam.

I jak?

Udany eksperyment, połączyłam cukinię z sosem pieczarkowym i ten duet smakował domownikom. Jak widzicie cukinia gdzieś się zgubiła, dominowały pieczarki w sosie śmietanowy, a one z makaronem i drobiem zawsze będą dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA