Czy cukinia pasuje do sosu pieczarkowego?
Pochodzenie przepisu
Składniki
na sos pieczarkowy
- olej kokosowy – łyżka
- cebula – 1
- pieczarki – 7-8 sztuk
- sos sojowy – łyżka-dwie
- woda – 0,5 szklanki
- śmietana – 150ml 18%
- mąka – łyżka płaska
- sól, pieprz, papryka ostra – sypnięcie pod swoim kątem, jak lubimy przyprawiamy
reszta
- cukinia – 1/2
- kurczak – pierś
- olej – do smażenia
- pieprz, sól – do posypania mięsa
- makaron – garść – dwie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę pokroić drobno. Olej kokosowy (lub masło czy olej) rozpuścić w garnku, dodać cebulę, podsmażać przez minutę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki. Mieszać przez minutę. Wlać do garnka pół szklanki wody, łyżkę – dwie sosu sojowego. Mieszać całość, aż pieczarki się podsmażą. Na koniec dodać śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Całość wymieszać. Jeżeli jest za gęste, dolać wody (łyżkę, dwie), wymieszać.
Olej rozgrzewamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki,przyprawiamy. Podsmażamy na oleju. Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę. Mieszamy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy sos pieczarkowy. Trzymałam całość na małym ogniu przez 15 minut.
Na koniec dorzuciłam ugotowany makaron i wymieszałam.
I jak?
Udany eksperyment, połączyłam cukinię z sosem pieczarkowym i ten duet smakował domownikom. Jak widzicie cukinia gdzieś się zgubiła, dominowały pieczarki w sosie śmietanowy, a one z makaronem i drobiem zawsze będą dobre.