Kurczak z czerwoną papryką

 

Składniki

  • pęczak – garść
  • olej – łyżka
  • cebula – 1
  • kurczak – pierś
  • woda – 3/4 szklanki + 4 łyżki zimnej
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • papryka – 2 czerwone
  • seler naciowy – 3 łodyżki
  • trawa cytrynowa – 1
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta

 

 

Pęczak podprażyć na patelni. Dolać łyżkę oleju i pokrojoną cebulę. Podsmażyć cebulę.

 

Następnie dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka. Podsmażyć mięso przez 2 minuty. Zalać całość wodą, dodać 2 łyżki sosu sojowego.

Pokroić paprykę, trawę cytrynową i seler naciowy w plastry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać warzywa do woka. Trzymać całość na ogniu i mieszać przez 20 minut, aż papryka zmięknie, a kasza napęcznieje.

 

Pod sam koniec rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą w osobnej miseczce. Wlać mąkę z wodą do woka. Wymieszać. Trzymać na ogniu przez 2 minuty.

 

I jak?

Miałam ugotowany wcześniej ryż i stwierdziłam, że nic się nie stanie (pęczak był już w daniu, mogłam podać je solo), jeżeli podam go z tym daniem. Kasza się zgubiła, a ryż trzeba było zjeść i tak. Typowa potrawa jednogarnkowa, którą robi się szybko i która smakuje domownikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus