Składniki
- pęczak – garść
- olej – łyżka
- cebula – 1
- kurczak – pierś
- woda – 3/4 szklanki + 4 łyżki zimnej
- sos sojowy – 2 łyżki
- papryka – 2 czerwone
- seler naciowy – 3 łodyżki
- trawa cytrynowa – 1
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz – szczypta
Pęczak podprażyć na patelni. Dolać łyżkę oleju i pokrojoną cebulę. Podsmażyć cebulę.
Następnie dodać pokrojone mięso z piersi kurczaka. Podsmażyć mięso przez 2 minuty. Zalać całość wodą, dodać 2 łyżki sosu sojowego.
Pokroić paprykę, trawę cytrynową i seler naciowy w plastry.
Dodać warzywa do woka. Trzymać całość na ogniu i mieszać przez 20 minut, aż papryka zmięknie, a kasza napęcznieje.
Pod sam koniec rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą w osobnej miseczce. Wlać mąkę z wodą do woka. Wymieszać. Trzymać na ogniu przez 2 minuty.
I jak?
Miałam ugotowany wcześniej ryż i stwierdziłam, że nic się nie stanie (pęczak był już w daniu, mogłam podać je solo), jeżeli podam go z tym daniem. Kasza się zgubiła, a ryż trzeba było zjeść i tak. Typowa potrawa jednogarnkowa, którą robi się szybko i która smakuje domownikom.