Kurczak z grzybami mun

Sposób na zużycie grzybów mun. Szybkie danie orientalne.

 

Pochodzenie przepisu

Uczta smakosza

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – dwie
  • grzyby mun – garść suszonych
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka czerwona -1
  • marchew – 1  (u mnie 3, bo lubię)
  • seler – 0,5
  • imbir świeży – 2-3cm, dałam suszony

 

marynata do kurczaka

  • olej sezamowy – 2 łyżki (dałam zwykły olej)
  • przyprawa 5 smaków – 1 łyżka

 

sos

  • ocet ryżowy – 1 łyżka
  • sok z limonki – u mnie sok z połowy cytryny
  • bulion drobiowy – 100ml
  • sos sojowo-grzybowy – 2 łyzki, u mnie sos sojowy
  • mąka – 1 łyżeczka
  • miód – pół łyżeczki

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Kurczaka kroimy w paski. Dodajemy do niego:

  • olej sezamowy – 2 łyżki (dałam zwykły olej)
  • przyprawa 5 smaków – 1 łyżka

Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na opakowaniu jest instrukcja. Najpierw przez 10 minut moczy się grzyby w zimnej wodzie, potem gotuje tyle samo minut.

Poniższe składniki:

  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka czerwona -1
  • marchew – 1 (u mnie 3, bo lubię)
  • seler – 0,5
  • imbir świeży – 2-3cm, dałam suszony, bo nie miałam

kroimy jak lubimy.

Grzyby już ugotowane. Też kroimy na mniejsze kawałki.

Składniki sosu:

  • ocet ryżowy – 1 łyżka
  • sok z limonki – u mnie sok z połowy cytryny
  • bulion drobiowy – 100ml
  • sos sojowo-grzybowy – 2 łyzki, u mnie sos sojowy
  • mąka – 1 łyżeczka
  • miód – pół łyżeczki

łączymy ze sobą w misce.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zaczynamy smażenie w woku.

Najpierw do rozgrzanego w woku oleju (łyzka) wrzucamy kurczaka. Podsmażamy kilka minut, mieszamy. Zdejmujemy z patelni.

 

„Do oleju pozostałego po smażeniu kurczaka wrzucamy na 0,5 minuty posiekany czosnek oraz cebulę skrojoną w piórka oraz kolejno skrojone w słupki marchewkępaprykę, a także seler, imbir pokrojony w plastry oraz wcześniej przygotowane grzyby mun. Całość smażymy na największym ogniu ok 3-4 minuty ciągle mieszając aby się nie przypaliło, następnie dodajemy mięso oraz sos. Mieszamy na ogniu jeszcze ok 2 minuty aż sos zgęstnieje.”

 

I jak?

Pięknie, orientalnie i smacznie. Jeżeli zalegają u Was grzyby mun lub przypadkiem na nie traficie, bierzcie śmiało je do koszyka i odtwórzcie to danie. Przygotowań jest dużo (krojenie, marynowanie), ale warto. Robiłam 3 dni pod rząd i nie mam jeszcze dość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebooktwittergoogle_plus
  • Persephone

    Zrobie moze dzis, dawno nie jadlam.

  • Persephone

    Zrobiłam z dwoma modyfikacjami: marchewka na tarce, bo nie mam tarki do julienne i mięso obtoczone w mące ziemniaczanej, żeby pozostało miękkie.

    Mniam! Świetnie smakowało!

    http://b2.pinger.pl/b3b4f36b59d9c5c99604cde52a28fd09/20150710_142005.jpg

    • O ja! jak to wygląda <3

      • Persephone

        Zostało mi jeszcze trochę na dzień następny, a że miałam podprażone ziarna słonecznika, suszone pomidory i rukolę (pozostałości po sałatce rukola, maliny, balsamico i słonecznik, szafa gra pisała niedawno u kogoś), to dorzuciłam do resztek. Boże, jakie to było wspaniałe!

  • joasia

    uwielbiam te Twoje „i jak” 😉 zawsze najpierw przewijam do nich 😀 a potem czytam szczegóły 🙂