Kurczak z kaparami w białym winie

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – Kurczak Piccata

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 pojedyncze
  • mąka – 2 łyżki (u mnie pełnoziarnista)
  • masło – 3 łyżki
  • wino białe – 1/3 szklanki
  • skórka z cytryny – z połowy cytryny
  • kapary – 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta,
  • natka pietruszki – 2 łyżki

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż i rozbić tłuczkiem. Każdą porcję mięsa posypać solą, pieprzem i mąką (obtoczyć w mące, nadmiar usunąć).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na maśle i oleju podsmażyć na złoto mięso z obu stron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wygląda to tak:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso zdjąć na bok. Patelni nie myć, tylko wlać na nią 1/3 szklanki wina, skórkę z połowy cytryny i gotować kilka minut.

Do wina i cytryny dodać 2 łyżki masła i kapary. Sól, pieprz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mięso zanurzyć w sosie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Posypać posiekaną natką pietruszki. Gotować kilka minut razem (mięso ma się „napić” i odrobinę napęcznieć).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jeżeli lubicie smak kaparów w białym winie proponowałabym odtworzyć to danie w swojej kuchni. Mięso wyszło miękkie, sos lekko kwaśny. Podałam z lekką surówką. Dawno nic mi tak nie smakowało jak ten kurczak z kaparami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Daria

    Robiłam dietetyczną wersję tego kurczaka (na podstawie przepisu z książki SB) w Walentynki. Trochę przesadziłam z ilością kaparów, ale i tak smak był ciekawy 🙂 choć nie zachwycający