Pochodzenie przepisu
Moje Smaki życia 10/2016, s. 40 chow mein z pak choi i kurczakiem
Składniki
- piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
- marchew – 1
- kapusta pak choi – 2 sztuki (u mnie skrojona ćwiartka białej kapusty)
- czosnek – 2 ząbki
- dymka ze szczypiorkiem – pół pęczka
- sezam – łyżka
- sos sojowy – łyżka do mięsa i na koniec łyżka do potrawy
- olej sezamowy – łyżka
- chili – w młynku, 2-3 pokręcenia młynkiem
- makaron ryżowy – 250g
- olej – do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić na kilka minut.
W woku na rozgrzany olej wrzucić piersi z kurczaka. Smażyć 2-3 minuty.
Dodać marchew pokrojoną w paski, posiekaną kapustę i jasną część dymki. Smażyć 2-3 minuty.
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Gdy kapusta zmięknie, dodać do woka:
- czosnek – 2 ząbki
- chili – w młynku, 2-3 pokręcenia młynkiem.
Całość przesmażyć i wymieszać.
Na koniec dodać miękki makaron ryżowy. Smażyć całość przez minut.
Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy, uprażony sezam i szczypiorek. Wymieszać te składniki z daniem.
I jak?
Lubię stir frying, czyli szybkie dania z woka, które smaży się na rozgrzanym oleju. Tym razem wyszło tak jak się spodziewałam – smacznie i sycąco. Dałabym więcej warzyw (ugotowanego brokuła, więcej marchewki może, pora itp.), bo jedna marchew, to w mojej ocenie za mało.