Pochodzenie przepisu
Składniki
- piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
- olej kokosowy – 2 łyżki
- papryka – 3
- cebula – 1
- pieprz, sól – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżka
- papryka chili – łyżka
- czosnek w proszku – łyżka
- mleko – do wysokości mięsa i papryki
- makaron (suchy) – 3 garści
- mozzarella – kulka (lub inny starty ser)
- coś zielonego do posypania
Piersi z kurczaka pokroić drobniej. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia.
Paprykę i cebulę pokroić na większe kawałki. Na patelnię dolać oleju kokosowego, dodać pocięte warzywa. Podsmażać mieszając przez 5-6 minut. Dodać mięso. Wymieszać.
Przyprawić mięso i warzywa:
- pieprz, sól – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżka
- papryka chili – łyżka
- czosnek w proszku – łyżka
Wymieszać.
Zalać mięso i warzywa w przyprawach mlekiem do wysokości tych składników. Dodać suchy makaron. Wymieszać i nakryć pokrywką, aż makaron się ugotuje.
Gdy makaron będzie miękki, dodać starty ser (u mnie kulka mozzarelli). Wymieszać składniki i podawać.
I jak?
Posypałam danie bazylią.
Nigdy wcześniej nie robiłam sosu na bazie samego mleka, nie gotowałam makaronu w mleku (zawsze osobno w garnku). Przyprawy nadały potrawie delikatnej ostrości (nie paliło podniebienia, ale też nie było za łagodne). Dziecku bardzo smakowało .