Kurczak z warzywami, mango i srirachą

Sos z mango do mięsa? W sumie czemu nie.

Pochodzenie przepisu

Vlog Laury Ogrodowczyk

 

 

Składniki

  • imbir – pół łyżeczki
  • czosnek – 2 ząbki
  • miód – nie dałam, łyżka-dwie
  • sriracha – czyli ostry sos chili – dałam dwie kapki (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią na ostro)
  • makaron – nie dałam żadnego
  • mieszanka chińska – dałam pół opakowania mieszanki chińskiej i trochę warzyw z mieszanki zwykłej (brokuły np.)
  • mango – pół 1 (nie miałam więcej, dałabym więcej i jak będziecie wybierać, to miękkie, dojrzałe)
  • piersi z kurczaka – 2 sztuki pojedyncze
  • jarmuż – garść (ode mnie)
  • groszek – pół puszki (ode mnie)
  • sos sojowy – 2 łyzki
  • ostra papryka w proszku – pół łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej kokosowy – 2 łyzki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Warzywa (mieszankę chińską i to co macie mrożone np. brokuły) poddusić  w garnku z łyżką oliwy. Mają być miękkie.

 

Na patelni na łyżce oliwy (u mnie olej kokosowy) podsmażyć kurczaka. Dodać: czosnek, imbir (jeżeli używacie to też miód), srirachę/-ię, sos sojowy, paprykę w proszku, cynamon.

Do podsmażonego mięsa dodać warzywa i pokrojone mango.

 

Czegoś mi tu brakowało. Dorzuciłam garść jarmużu i groszek.

 

I jak?

Opcja nocna i (3 zdjęcie w dół) dzienna. Dobre warzywa z kurczakiem, chińszczyzny nie wyczułam, było miło pikantne (ta sriracha to naprawdę niezła przyprawa, starczy dać z wyczuciem kapkę i potrawa jest ostra, ale kubki smakowe nie są spalone). Dodanie mango to ciekawe urozmaicenie, tylko trzeba mieć owoc miękki, mój się nie rozpłynął, żałuję, bo chciałam, żeby mi coś scalało składniki. Gdzieś kiedyś na Kwestii Smaku wyczytałam, żeby dorzucić jarmuż przed końcem duszenia potrawy i z powodzeniem zastosowałam ten myk tutaj. Polecam eksperyment

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus