Kurczak z zieloną papryką

Jak szybko zrobić sos słodko-kwaśny?

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 pojedyncze pokrojone w kostkę
  • mąka ziemniaczana – łyżka  (posypałam mniejszą ilością)
  • imbir – 1cm pokrojonego
  • czosnek – 1 ząbek, pokrojony
  • dymka – 1, posiekana
  • ocet ryżowy – 1/4 szklanki (może być sok z cytryny)
  • cukier trzcinowy – 4 łyżki (dałam dwie łyżki)
  • pieprz – pół łyżeczki
  • papryka zielona – 1 pokrojona w kostkę  (kupiłam dwie małe)
  • chili – szczypta
  • sos sojowy – 2 łyżki (dodałam łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu worcestershire)
  • olej – 1 łyżka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na patelni rozgrzać ogień. Dodać:

  • imbir – 1cm pokrojonego
  • czosnek – 1 ząbek, pokrojony
  • dymka – 1, posiekana

Podsmażyć przez minutę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać pierś z kurczaka (posypać go wcześniej mąką ziemniaczaną, dałam bardzo mało mąki). Smażyć przez 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać pokrojoną paprykę, przyprawę chili i pieprz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W misce wymieszać:

  • ocet ryżowy – 1/4 szklanki (może być sok z cytryny)
  • cukier trzcinowy – 4 łyżki

Wlać na patelnię (u mnie wok). Gotować 3 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać 2 łyżki sosu sojowego i wszystko wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Podałam z makaronem żytnim.

Słodko-kwaśny sos jak to na Kwestii Smaku, bardzo udany. Smaczne, szybkie, składników niewiele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus