Jak szybko zrobić sos słodko-kwaśny?
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 pojedyncze pokrojone w kostkę
- mąka ziemniaczana – łyżka (posypałam mniejszą ilością)
- imbir – 1cm pokrojonego
- czosnek – 1 ząbek, pokrojony
- dymka – 1, posiekana
- ocet ryżowy – 1/4 szklanki (może być sok z cytryny)
- cukier trzcinowy – 4 łyżki (dałam dwie łyżki)
- pieprz – pół łyżeczki
- papryka zielona – 1 pokrojona w kostkę (kupiłam dwie małe)
- chili – szczypta
- sos sojowy – 2 łyżki (dodałam łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu worcestershire)
- olej – 1 łyżka
Krok po kroku w mojej kuchni
Na patelni rozgrzać ogień. Dodać:
- imbir – 1cm pokrojonego
- czosnek – 1 ząbek, pokrojony
- dymka – 1, posiekana
Podsmażyć przez minutę.
Dodać pierś z kurczaka (posypać go wcześniej mąką ziemniaczaną, dałam bardzo mało mąki). Smażyć przez 5 minut.
Dodać pokrojoną paprykę, przyprawę chili i pieprz.
W misce wymieszać:
- ocet ryżowy – 1/4 szklanki (może być sok z cytryny)
- cukier trzcinowy – 4 łyżki
Wlać na patelnię (u mnie wok). Gotować 3 minuty.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego i wszystko wymieszać.
I jak?
Podałam z makaronem żytnim.
Słodko-kwaśny sos jak to na Kwestii Smaku, bardzo udany. Smaczne, szybkie, składników niewiele.