Makaron z mięsem i grzybami na szybko.
Pochodzenie przepisu
Jest pysznie – makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym
Składniki
- pierś z kurczaka – 1
- kurki – 200g
- makaron – 150g
- czosnek – 3 ząbki
- cebula – 1
- tymianek – 2 łyżki
- śmietana 12% – 3-4 łyżki
- sól, pieprz – szczypta
- olej – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- ser – łyżka startego
Krok po kroku w mojej kuchni
Kurki zanurzyć na chwilę w misce z zimną wodą, szybko wyjąć i oczyścić grudki, które nie zostały w wodzie. Pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki 1,5-2cm. Umieścić w misce, posolić, popieprzyć, rozgnieść czosnek (1 ząbek) w prasce, dodać tymianek i trochę oleju. Wymieszać. Ostawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasi smażyć na patelni (jeżeli za mało oleju, to dolać). Mięso powinno się zrumienić, wtedy zdejmujemy je z patelni.
Pokroić cebulę i czosnek (2 ząbki).
Na patelni (ta sama, na której przed chwilą podsmażaliśmy kurczaka, nie myjemy) rozgrzac masło, dodać cebulę, czosnek. Gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć 5 minut.
Dodać śmietanę, całość wymieszać, zagotować i dodać mięso. Szczypta soli i pieprzu. Trzymać na ogniu 2-3 minuty.
Podawać z makaronem.
I jak?
Makaron z mięsem i kurkami posypałam startym na małych oczkach parmezanem. Danie szybkie, łatwe, kurki nie wyszły gorzkie (co mi się zdarzało uprzednio). Myślę, że śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym i to pewnie bym obecnie zrobiła (danie robione na początku września, odkopałam kartę pamięci).