Wczoraj w kuchni rządził Michał. Zrobił lasagne z piersią z kurczaka.
Wszystko zapoczątkowała moja mama, która podczas odwiedzin zostawiła mi na lodówce niepozorną książeczkę.
Leżała i leżała, aż w końcu ją przejrzałam i pozaznaczałam interesujące przepisy. Następnego dnia zajrzał do niej Michał, znalazł przepis na lasagne, kupił składniki i odtworzył w naszej kuchni.
Potrzebne składniki:
150g płytek makaronu lasagne, łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200g pieczarek, 250g piersi z kurczaka, 250g przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru,
Sos beszamelowy: 75g masła, 50g mąki, 600ml mleka, 1 jajko, 75g parmezanu
*Krok po kroku*
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojone pieczarki, mięso i podsmażamy.
Dodać przecier pomidorowy i łyzeczkę cukru. Gotować 5 minut aż mięso będzie miękkie.
Przydałoby się naczynie w kształcie prostokąta i piekarnik. U mnie wszystko jest niestety okrągłe, więc wykładanie prostokątnym makaronem nie do końca było możliwe. Obeszliśmy to tak.
Robimy warstwy – farsz, makaron, farsz, makaron, na końcu ma być makaron (płytki)
Wszystko polewany sosem beszamelowym. Jak go zrobić?
Najpierw trzeba zetrzeć ser.
W garnku rozpuszczamy 75g masła.
Wsypujemy do garnka mąkę. Mieszamy, żeby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy mleko.
Po dodaniu mleka znowu włączamy ogień pod garnkiem i mieszamy powoli (naprawdę po ok. 5-10minutach powstanie sos! cierpliwości!).
Gdy sos zgęstnieje studzimy go i do zimnego dodajemy: połowę sera i jajko. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostatni krok. Polewamy sosem beszamelowym makaron i farsz. Posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut (190 st. C).
U mnie po 30 minutach lasagne wyglądała tak:
Kroimy i jemy.
I jak?
Znałam lasagne z mięsem mielonym i mocno zdziwiłam się propozycją dania z powyższej książki, ale do odważnych świat należy. Spróbowaliśmy. Było delikatne w smaku, sycące. Makaronu wstępnie nie gotowaliśmy, bo wg instrukcji na opakowaniu nie trzeba było. Jeżeli Wasz makaron trzeba gotować wstępnie, zróbcie to – danie będzie się łatwiej kroiło.