Leczo wegetariańskie

Leczo bez mięsa z wędzoną papryką.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

Tydzień weganizmu!

 

Składniki

  • cebula – 2
  • cukier – łyżka
  • olej – do podsmażenia cebuli
  • papryka – czerwona zwykła, żółta, dwie czerwone podłużne
  • cukinia – 2
  • papryka słodka – 2 łyżki
  • papryka ostra – łyżeczka
  • papryka wędzona – łyżeczka
  • pomidory w puszce – 1 puszka
  • passata – 200ml
  • sol i pieprz – do smaku

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cebule pokroić w półksiężyce, paprykę w grubą kostkę i podobnie dwie cukinie. Teraz można gotować

Na rozgrzany olej wrzucić cebulę. Podsmażać 30 sekund, wsypać łyżkę cukru. Smażyć i mieszać przez 2-3 minuty.

Dodać świeże cukinie, pokrojone papryki, następnie przyprawy:

  • papryka słodka – 2 łyżki
  • papryka ostra – łyżeczka
  • papryka wędzona – łyżeczka

I teraz ważne, autorka podkreśla, żeby podsmażyć warzywa z przyprawami przez 10-15 minut, nie wlewać od razu pomidorów, nie dusić warzyw w pomidorowym sosie, ale podsmażyć same warzywa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dopiero po tym czasie (papryka jest miękka) dodać puszkę pomidorów (dałam jeszcze passatę). Sol, pieprz i 5-8 minut duszenia na małym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Wędzona papryka to taka wspaniałość, że jeżeli nie próbowaliście, musicie kupić (Tesco, Tiger, net). Aromat dymu, wędzenia, grilla – warzywa miękkie, ale nie rozpływające się, da się nadziać je na widelec i są jędrne. Całość słodka, delikatna i rozgrzewająca. Kolacja idealna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebooktwittergoogle_plus