Leczo z mięsem mielonym

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • mielone z szynki – 350g
  • oliwa – do podsmażenia mięsa i cebuli
  • cebula – 1
  • papryka – 3 czerwone
  • cukinia – 2, jedna zielona, jedna żółta
  • słodka papryka w proszku – łyżeczka
  • ostra papryka – łyżeczka
  • pomidory – puszka krojonych
  • passata – 250g
  • bazylia – 2 łyżki
  • sól, pieprz – dużo, do smaku

 

Na oliwie, na patelni obsmażyć mięso mielone. Posypać solą i pieprzem. Gdy mięso się smaży, pokroić cebulę i dodać na patelnię. Wymieszać.

 

Reszta dzieje się w wysokim garnku (u mnie w szybkowarze).

 

 

Mięso i cebulę przekładam do szybkowaru.

Dodać:

  • papryka – 3 czerwone – pokrojone w kostkę
  • cukinia – 2, jedna zielona, jedna żółta –  pokrojone w kostkę
  • słodka papryka w proszku – łyżeczka
  • ostra papryka – łyżeczka
  • sól, pieprz

Mieszać od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut.

 

Ostatni krok to dodanie pomidorów:

  • pomidory – puszka krojonych

Gotować przez 5 minut i mieszać. Następnie dolać:

  • passatę – 250g

Gotować przez 5 minut i mieszać.

Posypać bazylią.

 

Autorka w tym momencie przepis kończy, ja zamknęłam szybkowar i gotowałam danie jeszcze przez 15 minut.

 

I jak?

Myślałam, że wyjdzie zupa cukiniowo-pomidorowa, nie wierzyłam w to danie – to tak szczerze. Wróciliśmy do do domu głodni i… zjedliśmy całą zawartość garnka. Jakie to było dobre, kolorowe (przyjemne wizualnie). Mielone się właściwie zgubiło (nie czuć go było), dominowała cukinia i zapach bazylii. Jednogarnkowe, szybkie, z ogólnodostępnych składników – chyba mamy hit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus