Pochodzenie przepisu
Składniki
- mielone z szynki – 350g
- oliwa – do podsmażenia mięsa i cebuli
- cebula – 1
- papryka – 3 czerwone
- cukinia – 2, jedna zielona, jedna żółta
- słodka papryka w proszku – łyżeczka
- ostra papryka – łyżeczka
- pomidory – puszka krojonych
- passata – 250g
- bazylia – 2 łyżki
- sól, pieprz – dużo, do smaku
Na oliwie, na patelni obsmażyć mięso mielone. Posypać solą i pieprzem. Gdy mięso się smaży, pokroić cebulę i dodać na patelnię. Wymieszać.
Reszta dzieje się w wysokim garnku (u mnie w szybkowarze).
Mięso i cebulę przekładam do szybkowaru.
Dodać:
- papryka – 3 czerwone – pokrojone w kostkę
- cukinia – 2, jedna zielona, jedna żółta – pokrojone w kostkę
- słodka papryka w proszku – łyżeczka
- ostra papryka – łyżeczka
- sól, pieprz
Mieszać od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut.
Ostatni krok to dodanie pomidorów:
- pomidory – puszka krojonych
Gotować przez 5 minut i mieszać. Następnie dolać:
- passatę – 250g
Gotować przez 5 minut i mieszać.
Posypać bazylią.
Autorka w tym momencie przepis kończy, ja zamknęłam szybkowar i gotowałam danie jeszcze przez 15 minut.
I jak?
Myślałam, że wyjdzie zupa cukiniowo-pomidorowa, nie wierzyłam w to danie – to tak szczerze. Wróciliśmy do do domu głodni i… zjedliśmy całą zawartość garnka. Jakie to było dobre, kolorowe (przyjemne wizualnie). Mielone się właściwie zgubiło (nie czuć go było), dominowała cukinia i zapach bazylii. Jednogarnkowe, szybkie, z ogólnodostępnych składników – chyba mamy hit.