Szaszłyki z łososia, cukinii i pomidora

Lekki obiad na koniec lata.

Pochodzenie przepisu

Biedronka

 

Składniki

  • łosoś – jeden płat, 300g
  • cukinia – 1
  • pomidory koktajlowe – jedno opakowanie, ok. 250g 
  • oliwa – do skropienia szaszłyków i do posmarowania patelni (delikatnie)
  • sól, pieprz – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Łososia oddzielić od skóry. Rybę i cukinię pokroić w kostkę – wielkość podobna do pomidorków koktajlowych.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać trzy składniki, skropić oliwą, przyprawić pieprzem i solą.

Smażyć na patelni do grillowania (ja ją wysmarowuję łyżeczką oleju i przejeżdżam silikonowym pędzelkiem po dnie). Zmieniać strony często, bo łosoś dochodzi szybko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zrobiłam szaszłyki i na chłopaków musiałam poczekać dłuższą chwilę, dlatego podsmażyłam szaszłyki z dwóch stron po 2-3 minuty i włożyłam całość do naczynia żaroodpornego i gdy już chcieli jeść, wtedy włożyłam naczynie z zawartością w 170 stopni, góra dół, na 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

  • łosoś – jeden płat, 300g
  • cukinia – 1
  • papryka – 1 czerwona (czy tam inne kolory)
  • oliwa – do skropienia szaszłyków i do posmarowania patelni (delikatnie)
  • sól, pieprz – szczypta

Następnego dnia sprawdziłam jak zachowuje się papryka zamiast pomidorów i też jest dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie analogiczne do góry. Nadziać na patyki, podsmażyć delikatnie i włożyć do piekarnika, zapiekać i jeść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Na moje bez różnicy czy to papryka czy pomidor. Pierwsze skrzypce gra tu łosoś, potem przyrumieniona cukinia. Smaczne, lekkie i szybkie. Można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem (i dojdzie łosoś, jeżeli za krótko smażyliśmy na patelni).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus