Łosoś pod warzywną pierzyną

Szybki sposób na łososia w cieście francuskim.

Co robimy?
1. Solimy i pieprzymy łososia.

DSCF3089.JPG
DSCF3098.JPG

Bierzemy młynek/latarkę w dłoń i do dzieła!

DSCF3102.JPG

2. Kroimy pora w plasterki.

DSCF3092.JPG

Obieramy marchewkę i ucieramy na tarce.

DSCF3093.JPG

Trochę masła wrzucamy na patelnię, roztapiamy.

DSCF3094.JPG

Na patelni podsmażamy pora.

DSCF3105.JPG

Dodajemy marchewkę.

DSCF3108.JPG

Dodajemy kilka kropel octu winnego, pieprzymy i solimy.

DSCF3096.JPG

3. Rozwijamy ciasto francuskie

DSCF3090.JPG

Zainteresowani robią teraz <klik> i oglądają co dalej.

[gickr.com]_afc2e142-1228-23a4-516e-e704e9573220.gif

Jajko roztrzepujemy w miseczce, a tymiankiem posypujemy warzywa.

DSCF3097.JPG

Gotowy do zlepienia łosoś pod warzywną pierzynką wygląda tak:

DSCF3120.JPG

Łososie zlepiamy (miejsca zlepień smarujemy jajkiem) i wkładamy do piekarnika na 200 stopni.
Na ile? Aż zbrązowieją i gdy po wyjęciu i przekrojeniu jednego mięso w środku będzie upieczone.

DSCF3123.JPG

Odwrócony tyłkiem pierożek

DSCF3132.JPG

Po przekrojeniu:

DSCF3175.JPG
DSCF3178.JPG
DSCF3183.JPG

I jak?
I pycha! Wczorajszą kolację i dzisiejsze śniadanie będę powtarzać pewnie jeszcze wiele razy.
Łosoś w takiej formie (nie musi być łosoś, może być filet z jakiejkolwiek ryby) doskonale pasuje jako przekąska na imprezie (kroimy drobno mięso ryby i robimy paszteciki), jako gustowna przystawka, ale też świetnie się sprawuje jako danie główne solo. Mniam!