Łosoś prawie Magdy Gessler

wpis w: blog, dania z rybą, Kuchnia, z łososiem | 0

Podobno z łososiem świetnie komponuje się limonka. Tak twierdzi Magda Gessler.

Pochodzenie przepisu

Ze strony Smaki Życia (link tutaj) robiłam już ogórkową. Przejrzałam inne propozycje i zachciało mi się tego konkretnego łososia. Nie miałam serka Bielucha ani zielonej papryczki, więc zastosowałam zamienniki lub pominęłam składnik. Mogło to wpłynąć na końcowe odczucia.

 

Składniki

łosoś – płat 250-300g

limonka – sok i starta skórka

serek – najlepiej Bieluch, ja znalazłam President

zielona papryczka – była w przepisie, szukałam, ale nie dostałam

czerwona cebula

pieprz, sól – do posypania

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Czytam i robię po kolei jak nakazuje Magda Gessler.

„Filety z łososia oczyszczamy z ewentualnych resztek ości i wklepujemy w nie trochę grubej soli razem z sokiem z limonek i zielonymi wiórkami.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

„Przesypujemy całość najlepszym czarnym pieprzem i przykrywamy polskim crème fraiche, czyli serkiem Bieluch.” – u mnie Bielucha w sklepach brak, więc wzięłam twaróg delikatny

„Teraz siekamy albo nawet grubo ścieramy zieloną papryczkę, najlepiej długą i niepękatą, po czym dodajemy trochę czerwonej cebuli pokrojonej w pióra.”

 

„Ryba wędruje do gorącego pieca, rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po kwadransie redukujemy temperaturę do 160 stopni i po kolejnych 10 minutach mamy już naszego łososia. Podajemy do niego sos ze świeżo startych pomidorów, obok kładziemy owoce granata albo żurawinę z chrzanem. Kolorowo i pysznie.”

I jak?

Temu łososiowy wystarczyłaby sama limonka i byłby dobry. Serek jest ciekawym dodatkiem, ale trochę zbędnym (może z polecanym Bieluchem byłoby inaczej? obiecuję sobie spróbować kupić ten serek i zrobić raz jeszcze, razem z zieloną papryczką).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus