Pieczona ryba i zielony makaron.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- makaron ryżowy – 150g
- łosoś – dwa płaty po 300g
- czosnek – 2 ząbki
- olej – 4 łyżki
- sos sojowy – 4 łyżki
- olej sezamowy – łyżka
- cebula – 1
- limonka – 1
- ocet ryżowy – 2 łyżeczki (może być sok z limonki zamiast)
- papryczka chili – nie miałam, dałam ostrą paprykę mieloną
- cukier – szczypta brązowego
- sos rybny – 2 łyżki
- kiełki fasoli – 80g, nie miałam
- por – 1
- kolendra – 2 łyżki, nie miałam
- orzeszki ziemne – 2 łyżki, nie miałam, dałam masło orzechowe
- jajko – 1
Marynata
Składniki marynaty:
- orzeszki ziemne – 2 łyżki, nie miałam, dałam masło orzechowe
- papryczka chili – nie miałam, dałam ostrą paprykę mieloną
- olej sezamowy – łyżka
- sos sojowy – 2 łyżki
- limonka – 1, starta skórka, odrobina
miksujemy ze sobą na miazgę.
Łososia oddzielić od skóry, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wysmarować marynatą. Odstawić na kilka minut.
Upiec – 10 minut w 180 st. C.
Makaron ryżowy przygotować jak każde instrukcja na opakowaniu.
Pora i cebulę pokroić grubą kostkę. Czosnek w plastry, szczypior i chili posiekać.
W woku rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek. Zeszklić mieszając. Wbić jajko i rozprowadzić. Dolać 2 łyżki sosu sojowego i wymieszać.
Dodać miękki makaron, pora, chili i skórkę z limonki.
Skropić sosem rybnym i olejem sezamowym. Dodać ocet ryżowy i kiełki (nie miałam). Podsmażyć całość, wymieszać.
Na koniec posypać świeżą kolendrą (nie miałam) i doprawić szczyptą cukru.
Podanie.
Na dole makaron z warzywami i jajkiem.

I jak?
Smacznie i szybko. Orzechowa marynata do ryby to ciekawa propozycja, makaron z porem wyszedł bardzo świeżo. Nie znajduję minusów, danie do powtórzenia.