Łosoś ugotowany w mleku w cieście francuskim

Pierwszy raz gotowałam łososia w mleku. Jak wyszło?

 

Pochodzenie przepisu

Książka Pascal kontra Okrasa, kuchnia Lidla, s. 73

  Składniki
  • mleko – 1 szklanka
  • łosoś – płat
  • pieczarki – 125g
  • cebula – 1
  • ryż – woreczek
  • natka pietruszki – pęczek
  • ciasto francuskie – płat
  • jajko – 1
  • sól, pieprz – szczypta
  • sałata, oliwa, cukinia – kilka listków salaty, 2-3- przejechania cukinią po tarce, na to łyżka oliwy – surówka do podania
  • śmietana 30% – 400ml (dajcie zdecydowanie mniej, myślę, że 150 starczy)
  • białe wino – 60 ml (dajcie 30ml) – dwie ostatnie rzeczy są do sosu, mało go trzeba, a tu ilości jak dla 8 osobowej rodziny
  • oliwa – do smażenia

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Mleko wlać do garnka, popieprzyć szczyptę i dołożyć łososia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć łososia (nie przejmować się, że środek surowy), zdjąć skórkę.

Gdy łosoś się gotuje myjemy i obieramy 125g pieczarek i kroimy każdą na pół i w plastry. Cebulę siekamy. Na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, trzeba ją zeszklić. Dodajemy pieczarki, solimy szczyptę i smażymy.

 

Do miski wkładamy usmażone pieczarki i cebulę, dodajemy pół pęczka (siekamy) natki pietruszki, ugotowany woreczek ryżu, ugotowanego w mleku łososia podzielonego widelcem na cząstki. Mieszamy. Do tego sól i pieprz.

 

Tak naprawdę to już wszystko, bo kolejny krok to podzielenie ciasta francuskiego na mniejsze części, wyłożenie łososiowego farszu i zaklejenie środka płatem ciasta.

Wierzch można posmarować roztrzepanym w misce jajkiem.

Piec 30 minut w temp. 200 stopni (wg autora, ja piekłam 25 minut w 180 stopniach, dostosujcie temperaturę do swoich sprzętów pieczących).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pascal polecał zrobić sos. Wino i śmietankę 30% wlać na patelnię, dodać szczyptę soli, pieprzu i na małym ogniu zredukować płyn do konsystencji sosu. Wkroić do sosu pół pęczka natki pietruszki.

 

Podałam z surówką – sałata, starta cukinia i oliwa.

 

I jak?

Jak na moje podniebienie – sos zbędny, farsz w cieście francuskim dobry. Nie podbił moich kubków smakowych, ale zostało mi sporo farszu, więc zrobiłam następnego dnia powtórkę (wystarczyło iść po ciasto fr). Dobry obiad, nie rewelacja, ale poprawny. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA