Łosoś w młodej kapuście

Ale jak to? Łosoś w kapuście i na glazurowanych buraczkach? Tego jeszcze nie było!

 

Pochodzenie przepisu

Książka Pascal kontra Okrasa, s.119, przepis Karola Okrasy

 

Składniki

zmieniam proporcje, podaję takie, jakie ja dałam (zmniejszyłam ilości)

  • łosoś – 300g, filet, płat
  • buraki czerwone – 2 sztuki
  • kapusta młoda – 2 liście (tyle liści, ile mamy łososia, ja mam na 2 talerze, 2 porcje, więc dałam 2)
  • miód – ok. 3 łyżki: pół łyżki na każdy płat łososia + łyżeczka- dwie do buraków + łyżeczka do sosu
  • limonka -1: skórka i sok z jednej połowy do buraków i z drugiej do sosu
  • ziemniaki – do podania, zapychacz, weźcie ile lubicie, ja ugotowałam 4-5 sztuk
  • czosnek – 2 ząbki, po 1 ząbek na łososia
  • oliwa – ok. 3 łyżki: łyżeczka do liści + na folię aluminiową po pół łyżeczki + łyżka do sosu
  • cytryna -1, kilka plastrów
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • musztarda – łyżeczka
  • cebula – 1, pokrojona w cząstki
  • sól, pieprz – do smaku, wg uznania

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Buraki umyć (nie obierać), zawinąć w folię aluminiową i piec w 170 stopniach przez 1-1,5h.

Ziemniaki ugotować.

 

Młoda kapusta – przygotować 2 ładne liście.

IMG_3390 (Kopiowanie)


IMG_3394 (Kopiowanie)

 

Do każdego z liści kapusty wlewamy łyżeczkę oliwy, rozsmarowujemy po liściu, potem wkładamy łososia (bez skóry), na łososia rozgniatamy ząbek czosnku (u mnie przez praskę).

Na łososia i czosnek wykładamy plasterki cytryny (u góry i z boku, ja z boku nie kładłam).

 

Łodygi natki pietruszki zgniatamy w rękach i kładziemy koło ryby. Na to sól i pieprz.

Dokładamy pokrojoną na cząstki cebulę. Na to wylewamy miód (pół łyżki na każdy płat).

Na folię aluminiową wylewamy trochę oliwy, rozsmarowujemy. Zawijamy kapustę i łososia z dodatkami w „cukierka”.

Smażymy zawijańce przez 2 minuty na rozgrzanej patelni. Potem pieczemy w 175 stopniach przez 10-15 minut.

 

2 buraki już upieczone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kilka kawałków odłożyć na bok, będą do sosu.

Na patelni rozpuścić miód (łyżeczka – dwie), dodać kostkę buraka. Dorzucić skórkę z limonki i sok z połowy.

 

IMG_3452 (Kopiowanie)

 

Sos.

  • łyżeczka miodu
  • 3 kawalki buraka
  • łyżeczka musztardy
  • sok z połowy limonki

zmiksować

  • dodać łyżkę oliwy

zmiksować ponownie.

 

Podanie. Na dół sos buraczkowy, potem buraczki w miodzie, łosoś wyjęty ze sreberka i gdzieś z boku ziemniaki.

 

I jak?

Dobre! I proste w przygotowaniu. Zwłaszcza łosoś – żadnej filozowi, powrzucać do niego natkę pietruszki, cebulę, miód i przyprawy. Buraczki – słodkie i smaczne. To dobra propozycja na weekendowy obiad, bo jednak jest pewna trudność – długo się czeka na upieczenie buraków. Jeżeli będę robić następnym razem – wtedy podgotuję liście, bo były chrupiące, a chciałabym, żeby rozpływały się w ustach.

IMG_3463 (Kopiowanie)

IMG_3465 (Kopiowanie)