Łosoś z bobem

Coś tu poszło nie tak jak powinno.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

Składniki

  • łosoś – 300g
  • sok z pomarańczy – 2 łyżki
  • śmietana 36% – 2 łyżki
  • bób – szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • kapary – 2 łyżki (nie miałam, nie dałam)
  • czosnek – ząbek
  • natka pietruszki, bazylia, szczypior mięta – 3 łyżki
  • cytryna – 2 łyżki soku
  • oliwa – 2 łyżki
  • pieprz – szczypta

 

Bób należy ugotować, najtrudniejsze i najżmudniejsze jest jego obieranie.

Do bobi dodajemy kapary (nie miałam, nie dałam), starty ząbek czosnku, zioła, które mamy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy i szczyptę pieprzu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystko z bobem wymieszać i porozgniatać gdzieniegdzie bób.

Łososia wyłożyć na folię alumioniową i kawałek papieru do pieczenia. Nie słuchałam autorki i położyłam rybę ze skórą.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rybę solimy, pieprzymy i polewamy 2 łyżkami soku z pomarańczy. Na to wykładamy zieloną mieszaninę z bobem i robimy kleksy z 2 łyżek śmietanki 36%.

Piec  w 200 stopniach przez 15 minut. U mnie wyszło dłużej, bo po 15 minutach łosoś był surowy – musicie sprawdzać czy taki stopień surowości akceptujecie. U mnie jeszcze 5 minut siedział w piekarniku, już nie zawijałam go folią, tylko otworzyłam na ciepło i szybko doszedł.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Mam być szczera? Nijak na maksa. Ja chyba nie lubię bobu, a miałam nadzieję, że połączenie z moją ukochaną rybą sprawi, że spojrzę na niego przychylniej. I łosoś, jak podejrzewałam, wyszedł dobrze, ale ta cała góra była dla mnie zbędna.  Niech się wypowiedzą fani bobu, czy to danie ma ręce i nogi. Ja zjadłam, nawet chłopaków nakarmiłam, zjedli, ale bez ekscytacji, tacy jacyś przygaszeni. Myślałam, że może brak kaparów wpłynął na odbiór tej potrawy, ale nie wierzę w to za bardzo.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus