Łosoś z jogurtem greckim i brokuły

Kolejna petarda – przepyszna propozycja prosto z filmiku na facebooku.

Pochodzenie przepisu

FoodGasmic (fb)

 

 

Składniki

  • brokuły – 0,5kg
  • sól, pieprz – szczypta
  • oliwa – łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • łosoś – 300g
  • jogurt grecki – 2-3łyżki
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • parmezan – 4 łyżki
  • natka pietruszki – łyżka
  • tymianek – pół łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta
  • skórka z cytryny – łyżeczka

 

Brokuła pokroiłam w różyczki, uparowałam (w parowarze przez 5 minut).

Wyłożyć warzywo w foremkę do pieczenia. Posolić, popieprzyć, polać oliwą. Dorzucić posiekany czosnek.

Pomiędzy różyczkami położyć pokrojoną (odkroiłam skórę) rybę.

Posmarować rybę jogurtem greckim.

Wymieszać w naczyniu:

  • bułka tarta – 2 łyżki
  • parmezan – 4 łyżki
  • natka pietruszki – łyżka
  • tymianek – pół łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta
  • skórka z cytryny – łyżeczka

Mieszanką posypać rybę, warstwę jogurtową.

Piec 180 stopni 20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Posypka nadała soczystemu łososiowi świeżości. Zmniejszyłam ilość bułki tartej, zwiększyłam ilość parmezanu (posypałam jeszcze w połowie pieczenia startym parmezanem rybę). Całość pieczona wyśmienita i do częstej powtórki. Petarda!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus