Kolejna petarda – przepyszna propozycja prosto z filmiku na facebooku.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- brokuły – 0,5kg
- sól, pieprz – szczypta
- oliwa – łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- łosoś – 300g
- jogurt grecki – 2-3łyżki
- bułka tarta – 2 łyżki
- parmezan – 4 łyżki
- natka pietruszki – łyżka
- tymianek – pół łyżeczki
- sól, pieprz – szczypta
- skórka z cytryny – łyżeczka
Brokuła pokroiłam w różyczki, uparowałam (w parowarze przez 5 minut).
Wyłożyć warzywo w foremkę do pieczenia. Posolić, popieprzyć, polać oliwą. Dorzucić posiekany czosnek.
Pomiędzy różyczkami położyć pokrojoną (odkroiłam skórę) rybę.
Posmarować rybę jogurtem greckim.
Wymieszać w naczyniu:
- bułka tarta – 2 łyżki
- parmezan – 4 łyżki
- natka pietruszki – łyżka
- tymianek – pół łyżeczki
- sól, pieprz – szczypta
- skórka z cytryny – łyżeczka
Mieszanką posypać rybę, warstwę jogurtową.
Piec 180 stopni 20 minut.
I jak?
Posypka nadała soczystemu łososiowi świeżości. Zmniejszyłam ilość bułki tartej, zwiększyłam ilość parmezanu (posypałam jeszcze w połowie pieczenia startym parmezanem rybę). Całość pieczona wyśmienita i do częstej powtórki. Petarda!