Łosoś z pieczonymi warzywami

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, s. 63, nr 3/2016

 

Składniki

  • ziemniaki – 1 sztuka (w przepisie 1 kg!)
  • por – 1 
  • papryka – 2 (u mnie 0,5)
  • czosnek – 3 ząbki
  • szpinak – powinien być, nie miałam
  • łosoś – 200-300g bez skóry pokrojony w kostkę
  • koncentrat pomidorowy –  2 łyżeczki (dałam 2-3 łyżki passaty)
  • słonecznik łuskany – do posypania
  • cytryna – 0,5 do podania
  • olej – do upieczenia ziemniaków, nie dawałam
  • pieprz, sól – do smaku
  • woda – pół szklanki

 

„Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, polać olejem blaszkę i piec przez 10 minut w 180 st. C.” – tak napisano w przepisie.

Miałam ugotowanego poprzedniego dnia ziemniaka.

 

 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć:

  • ziemniaki – 1 sztuka (w przepisie 1 kg!)
  • por – 1 pokrojony w kostkę
  • papryka – 2 pokrojone w paski (u mnie 0,5)
  • czosnek – 3 ząbki w łupinkach

Wymieszać te składniki i piec w 180 stopniach przez 10 minut.

 

Potem jeżeli macie dajcie 140g szpinaku (nie miałam, nie dałam), dodajcie rybę, polejcie passatą (3 łyżki) i wodą (pół szklanki) (lub koncentratem 2 łyżeczkami i szklanką wody).

Całość posypcie pestkami słonecznika.

Piec 20 minut – 180 st. C.

 

Podać z cytryną (czego nie zrobiłam).

I jak?

Może nie jakieś rewelacyjne, ale dobre warzywa z rybą. Dałabym pomidory malinowe ze 3 bez skórki, paprykę pocięła w drobną kostkę. Łosoś ze słonecznikiem jak to łosoś, ok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus