Bajecznie prosty sposób na łososia. Zobaczcie!
Pochodzenie przepisu
Karol Okrasa, Kuchnia Lidla – Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Składniki
- łosoś – ok. 300g
- cheddar – 150 g sera
- cytryna – 1skórka i sok
- kalafior – główka
- czosnek – 2 ząbki
- kurki – 200 g
- oregano – 1 łyżka
- cebulka dymka – 2 (dałam jedną cebulę)
- suszone pomidory – 100g
- kwaśna śmietana – 200g
- miód – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
- oliwa – łyżka, dwie
- bazylia – kilka listków
Krok po kroku w mojej kuchni
Kalafior wkładamy do wody i gotujemy niby do miękkości, ale wcale nie. Ma być twardawy – potem będzie się zapiekał 10-15 minut w piekarniku, więc spokojnie dojdzie.
Ile czasu gotowałam kalafior? Od czasu gdy woda się zagotowała, trzymałam go w garnku przez 7 minut i czatowałam z widelcem, sprawdzając czy już jest wystarczająco miękki.
Na patelni rozgrzewamy olej – 2 łyżki. Wrzucamy kurki, podsmażamy chwilę (minutę). Posypujemy skórką z cytryny, solą i pieprzem. Szybko zdejmujemy z ognia na talerz.
Na patelnię/pozostałość oleju wrzucamy:
- cebulka dymka – 2 (dałam jedną cebulę) – pokrojone,
- czosnek – 2 ząbki – pokrojone,
- suszone pomidory – 100g – pokrojne.
Smażymy całość 2 minuty. Karol Okrasa radzi odłożyć 2 łyżki mieszaniny na później (do przystrojenia), ja nie odkładałam, chcecie, odłóżcie.
Do okrasy z suszonych pomidorów dolewamy:
- kwaśna śmietana – 200g,
- oregano – 1 łyżka,
- cytryna – skórka z połowy,
- sól, pieprz – szczypta.
Gotujemy, aż zobaczymy pęcherzyki na powierzchni sosu.
Wtedy dodajemy:
- miód – 1 łyżeczka i troszkę wody (2-3 łyżki).
Wszystko gotujemy.
Dodajemy podgotowane różyczki kalafiorowe i trzymamy na ogniu 1-2 minuty.
Kalafior wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na niego podsmażone kurki i starty ser cheddar.
10-15 minut | 185 stopni C. – pieczemy
Najlepsze z tego przepisu. Coś, co jest tak proste, ale na najprostsze rzeczy najtrudniej wpaść. Chodzi o krojenie łososia. Zawsze kroiłam na pół wzdłuż, a tu Karol pokazał wersję w plastry. Po prostu krojenie w plastry. Ryba jest już w kawałkach, zawsze miałam problem z pokrojeniem upieczonej, a tu takie usprawnienie.
Łosoś – odkrajamy skórkę i kroimy w plastry po 2cm każdy. Pieprzymy rybę i układamy na górze listki bazylii.
Na patelni grillowej, na rozgrzanym oleju (mało!) układamy łososia listkami do dołu, smażymy po 30-60 sekund z dwóch stron. Po zdjęciu łososia z ognia, solimy go.
Tak naprawdę to tyle. Grillowany łosoś z bazylią i zapiekanka kalafiorowa.
I jak?
Wizualnie bomba! Łosoś grillowany krótko, soczysty, „innowacyjnie” pokrojony (tak, możecie się śmiać, ale dla mnie to usprawnienie i zamierzam teraz tak kroić łososia jak w tym przepisie), z bazylią (im mniej przy nim robione, tym łosoś lepszy). Zapiekanka na moje miała za dużo sera i była przekombinowana, ale moi współbiesiadnicy nie mogli ukryć podziwu i bardzo chwalili kalafiora.