Kotlety z ryby? Jak to smakuje?
Pochodzenie przepisu
Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 10/2014, s. 52.
Składniki
- ziemniaki – 2-3 sztuki
- łosoś – 300g
- szczypior – łyżka
- jajko – 1
- bułka tarta – łyżka + do obtoczenia
- sól + pieprz – szczypta
sos
- 2 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka sosu Worcester
- łyżeczka posiekanych kaparów
- pieprz – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
200g ziemniaków (2 sztuki) obrać, pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut.
Łososia dorzucamy do gotujących się ziemniaków. Razem gotować 15 minut.
Po ugotowaniu wylać wodę, w której się gotowała ryba z ziemniakami.
Rozgnieść rybę z ziemniakami widelcem.
+szczypior łyżka + jajko + łyżka bułki tartej + sól + pieprz –> wymieszać
robić kotlety, panierować w bułce i usmażyć na oleju
dip
2 łyżki majonezu + sok z 1/2 cytryny + łyżeczka sosu Worcester + łyżeczka posiekanych kaparów + pieprz –> wymieszać
I jak?
Wg mnie w skali szkolnej 5. Na ciepło, na zimno, w środku nocy i na obiad. Dałam dwa Pawłowi, niech próbuje. I bardzo smakowało, zjadł środki.