Makaron z boczkiem i pesto

Do mojej wersji carbonary dodam pesto.

 

Składniki

  • śmietanka 30% – 150ml
  • pesto – łyżka
  • bazylia – kilkanaście listków
  • boczek wędzony – 100g
  • makaron – garść suchego makaronu (możecie wziąć jaki macie – spaghetti, u mnie gruby pomidorowy makaron)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Biorę garść grubego makaronu z pomidorami, bo taki mi wpadł tego dnia w ręce. Normalnie wzięłabym spaghetti lub rurki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelni, bez oleju, wytapiam boczek (od małego gazu do takiego średniej wielkości).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do podsmażonego boczku wrzucam na 30 sekund bazylię (posiekaną).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dolewam 150ml śmietanki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do tego łyżka pesto.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos trzymam na patelni aż się odrobinę zredukuje (aż będzie gęsty). Dodaję makaron i mieszam wszystko razem na patelni.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podałam z parmezanem i bazylią.

 

I jak?

Zielone pesto to połączone ze sobą: oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Do carbonary pasowało, smaku tak bardzo nie zmieniło. Było ok. Makaron w śmietance z wędzonym boczkiem – to dla mnie opis kulinarnej uczty 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus