Pochodzenie przepisu
Składniki
- pieczarki – 20 dag
- udko z kurczaka – mięso z udek 250g (opcjonalnie)
- cebula – 1
- śmietana – 200ml 18%
- makaron – świderki na 2 osoby
- czosnek niedźwiedzi, bazylia, kolendra suszona, sól, pieprz – spore sypnięcie
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- olej – do podsmażenia mięsa, cebuli i pieczarek
- woda – do podlania i podduszenia pieczarek, mięsa i cebuli na patelni
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Dorzucić pokrojoną cebulę i pieczarki (kroiłam na ćwiartki).
Przyprawić:
- czosnek niedźwiedzi, bazylia, kolendra suszona, sól, pieprz – spore sypnięcie
Podlać wodą (u mnie pół szklanki) i poddusić całość na małym ogniu. Mieszać.
Składniki na patelni zalać śmietaną. Wymieszać. Trzymałam całość jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Nie trzymam ich z potrawą na patelni, bo szybko się rozpadają.
I jak?
Szybkie danie z makaronem, proste, bezproblemowe. Czy smaczne? Takie zwykłe, mało odkrywcze. Do zrobienia w momencie, gdy nie mamy ani głowy, ani czasu, żeby robić wymyślne dania.