Makaron z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi

Pochodzenie przepisu

Pychotka.pl

 

Składniki

  • pieczarki – 20 dag
  • udko z kurczaka – mięso z udek 250g (opcjonalnie)
  • cebula – 1
  • śmietana – 200ml 18%
  • makaron – świderki na 2 osoby
  • czosnek niedźwiedzi, bazylia, kolendra suszona, sól, pieprz – spore sypnięcie
  • pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
  • olej – do podsmażenia mięsa, cebuli i pieczarek
  • woda – do podlania i podduszenia pieczarek, mięsa i cebuli na patelni

 

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

 

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron na rumiano.  Dorzucić pokrojoną cebulę i pieczarki (kroiłam na ćwiartki).

 

Przyprawić:

  • czosnek niedźwiedzi, bazylia, kolendra suszona, sól, pieprz – spore sypnięcie

Podlać wodą (u mnie pół szklanki) i poddusić całość na małym ogniu. Mieszać.

Składniki na patelni zalać śmietaną. Wymieszać. Trzymałam całość jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Nie trzymam ich z potrawą na patelni, bo szybko się rozpadają.

 

I jak?

Szybkie danie z makaronem, proste, bezproblemowe. Czy smaczne? Takie zwykłe, mało odkrywcze. Do zrobienia w momencie, gdy nie mamy ani głowy, ani czasu, żeby robić wymyślne dania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus