Szybka zapiekanka z małej ilości składników.
Pochodzenie przepisu
gazetka biedronkowa – nr 42/2012 – zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Składniki
- makron świderki – 500g (u mnie mniej, ok 300g)
- wędzony łosoś – 100g
- mozzarella – kulka
- śmietanka 30% – 100g (może być jogurt naturalny)
- bazylia – 3 łyżki suszonej
- ostra papryka – szczypta
- natka pietruszki – pół pęczka
- sól, pieprz – szczypta
Makaron ugotować trochę krócej niż wg instrukcji na opakowaniu. Układamy połowę w naczyniu żaroodpornym (można naczynie wysmarować oliwą, ja nie smarowałam).
Makaron posypujemy papryką i pieprzem.
Na to wykładamy wędzonego łososia.
Kolejny krok to zioła – bazylia i natka pietruszki.
Resztka makaronu
Na górę wymieszane: starta mozzarella i śmietanka 30% (lub 100ml jogurtu naturalnego) + pieprz i sól.
Zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.
I jak?
I przepysznie. Wędzony łosoś pasuje do makaronu. Nie zrobiłam zdjęcia kawałka, ale apetycznie prezentuje się zielona warstwa pomiędzy makaronem i rybą. Danie do powtórzenia. Szczerze mówiąc zrobiłam je podczas rozmowy telefonicznej z Justyną, więc jakoś specjalnie wymagające nie jest.