Makaron zapiekany z wędzonym łososiem

Szybka zapiekanka z małej ilości składników.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronkowa   – nr 42/2012 – zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

 

 

Składniki

  • makron świderki – 500g (u mnie mniej, ok 300g)
  • wędzony łosoś – 100g
  • mozzarella – kulka
  • śmietanka 30% – 100g (może być jogurt naturalny)
  • bazylia – 3 łyżki suszonej
  • ostra papryka – szczypta
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • sól, pieprz – szczypta

 

Makaron ugotować trochę krócej niż wg instrukcji na opakowaniu. Układamy połowę w naczyniu żaroodpornym (można naczynie wysmarować oliwą, ja nie smarowałam).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Makaron posypujemy papryką i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na to wykładamy wędzonego łososia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kolejny krok to zioła – bazylia i natka pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Resztka makaronu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na górę wymieszane: starta mozzarella i śmietanka 30% (lub 100ml jogurtu naturalnego)  + pieprz i sól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

I przepysznie. Wędzony łosoś pasuje do makaronu. Nie zrobiłam zdjęcia kawałka, ale apetycznie prezentuje się zielona warstwa pomiędzy makaronem i rybą. Danie do powtórzenia. Szczerze mówiąc zrobiłam je podczas rozmowy telefonicznej z Justyną, więc jakoś specjalnie wymagające nie jest.

Facebooktwittergoogle_plus