Marynowane polędwiczki z sosem serowym

U Zosi znalazłam ciekawy przepis na polędwiczki.

Wypróbowałam i tak smakowało, że na 100% powtórzymy ten obiad!

DSCF8190.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni.
Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry.

228_FUJI3.jpg

Delikatnie rozbijamy pięścią, palcami (nie, nie tłuczkiem). Przyprawiamy mięso (sól, pieprz) i odstawiamy do lodówki.

DSCF8088.JPG

Kluczem do sukcesu jest dobra marynata.
Do miski trafia:
– oliwa z oliwek,

DSCF8094.JPG

 

DSCF8095.JPG

– musztarda,

DSCF8098.JPG

– sos sojowy.

DSCF8103.JPG

Wszystko delikatnie mieszamy.

DSCF8105.JPG

Dodajemy:
– miód,

DSCF8106.JPG

– ocet winny,

DSCF8110.JPG

– pieprz i sól,

228_FUJI4-001.jpg

– cytryna,

DSCF8119.JPG

– czosnek.

DSCF8118.JPG

Składniki mieszamy.

DSCF8128.JPG

Polędwiczki wkładamy do marynaty, wkładamy do lodówki na 2 godziny.

DSCF8131.JPG

 

DSCF8135.JPG

 

DSCF8138.JPG

Kolejny krok to zrobienie sosu sojowo-serowego.
Fetę kroimy w kostkę.

DSCF8141.JPG

Szczypiorek też kroimy.

DSCF8149.JPG

 

DSCF8153.JPG

Dodajemy całe opakowanie jogurtu typu greckiego i łyżkę śmietany 12%.

DSCF8154.JPG

 

DSCF8155.JPG

Ścieramy czosnek (1 ząbek) na małych oczkach.

DSCF8161.JPG

 

DSCF8163.JPG

Solimy i pieprzymy sos. Mieszamy delikatnie.

DSCF8164.JPG

Po 2 godzinach marynowania mięso smażymy z obu stron na rumiano :)

DSCF8169.JPG

 

DSCF8174.JPG

 

DSCF8179.JPG

Każdy wybrał sobie z czym chce jeść polędwiczki: opcja kuskus i 2 opcja ryż.

DSCF8180.JPG

Obok ryżu i kaszy położyłam dużo roszponki.

DSCF8183.JPG

A na roszponkę mięso.

DSCF8188.JPG

 

DSCF8190.JPG

Brakuje jeszcze sosu serowo-czosnkowego. Dodajemy ile chcemy sosu.

DSCF8194.JPG

I jemy!

Jakie to jest pyszne. Mniam!

Facebooktwittergoogle_plus