Maślane schabowe

Tym razem postanowiłam zrobić schabowe, po których, jak napisała Nat191  „tata chciał mnie nosić na rękach”.

Maślane schabowe wyszły tak:

DSCF5543-001.JPG

I wersja w mojej kuchni.

Rozbijamy schabowe.

DSCF5489.JPG

Wkładamy schabowe do miski.

DSCF5492.JPG

Wbijamy jajko do miski.

DSCF5495.JPG

Dodajemy trochę mleka (łyżkę) do miski z jajkiem. Mieszamy.

DSCF5496.JPG

Jajka i mleko posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy.

DSCF5497.JPG

Zalewamy schabowe jajkiem. Trzymamy przez 2 godziny w jajecznej kąpieli.

DSCF5499.JPG

W tym czasie na spokojnie obieramy pieczarki i kroimy na plasterki.

DSCF5505.JPG

Jestem leniwa i korzystam z tarki.

DSCF5507.JPG

Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki) i podsmażamy pieczarki.

DSCF5509.JPG

Cebulę kroimy w kostkę.

225_FUJI2-001.jpg

I dorzucamy do pieczarek. Delikatnie podsmażamy.

DSCF5513.JPG

 

DSCF5524.JPG

Gdy pieczarki się podsmażają mieszamy bułkę tartą…

DSCF5516.JPG

… z mąką (2-3 łyżki mąki).

225_FUJI3-001.jpg

Obtaczamy schabowe w mieszaninie bułka-mąka. I wrzucamy na patelnię. Smażymy na 2 łyżkach masła.

225_FUJI4.jpg

Gdy schabowe będą już rumiane z obu stron kładziemy na nich papkę pieczarki-cebula i ociupinkę (łyżeczkę lub mniej) masła. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z ognia, nakładamy na talerze i jemy :)

DSCF5539.JPG

 

DSCF5543.JPG

I jak?
I delikatnie, maślano i pysznie. Świetna alternatywa dla smażonych na oleju niedzielnych i nudnych schaboszczaków. Mniam!

DSCF5545.JPG