Blisko musaki, ale jednak inaczej. Przed Wami zapiekanka z przepisu Karola Okrasy.
Pochodzenie przepisu
książka Pascal kontra Okrasa, s. 51
Składniki
- mielone wieprzowo-wołowe – 500g
- bakłażan – 2
- pomidory w puszce – 1
- cebula – 2
- czerwone wino wytrawne – 100ml
- cynamon – pół łyżeczki
- oregano – półtorej łyżeczki
- masło – 2 łyżki
- parmezan – trochę startego (na górę, tyle ile lubicie, ja miałam suchą końcówkę i coś tam starłam, można dać zwykly ser żółty)
- żółtka – 2
- mozzarella – kulka
- czosnek – 1 ząbek
- cukier – łyżeczka
- oliwa – do smażenia bakłażanów i podsmażenia cebuli
- sól, pieprz – szczypta
Bakłażany kroimy w plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy z oliwą. Obsmażamy bakłażany z dwóch stron tak, żeby było widać paski.
Do miski wkładamy:
- mielone wieprzowo-wołowe – 500g
- cynamon – pół łyżeczki
- oregano – pół łyżeczki
- parmezan – trochę startego (na górę, tyle ile lubicie, ja miałam suchą końcówkę i coś tam starłam)
- żółtka – 2
- mozzarella – kulka – w kostkę pokroić
- cebula – 1
- sól, pieprz – szczypta
Wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzać oliwę.
- cebula – 1
- oregano – łyżeczka
- cynamon – pół łyżeczki
- czosnek – 1 ząbek – rozgnieciony
Całość smażyć.
Po chwili dolać:
- pomidory w puszce – 1
- czerwone wino wytrawne – 100ml
Gotować 10 minut.
Do sosu dodać:
- masło – 2 łyżki
- cukier – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
W naczyniu żaroodpornym. Na dno wylać trochę czerwonego sosu z patelni. Poukładać mięso mielone pozawijane w bakłażany. Na górę reszta czerwonego sosu i starty parmezan.
170 stopni
30 minut
I jak?
Kolejna. po musace, odsłona zapiekanego bakłażana. Smakowało, dobry pomysł na niestandardowe wykorzystanie mielonych. Podałam z kaszą bulgur i ze startą cukinią.