Mielone w bakłażanie

Blisko musaki, ale jednak inaczej. Przed Wami zapiekanka z przepisu Karola Okrasy.

Pochodzenie przepisu

książka Pascal kontra Okrasa, s. 51

 

Składniki

  • mielone wieprzowo-wołowe – 500g
  • bakłażan – 2
  • pomidory w puszce – 1
  • cebula – 2
  • czerwone wino wytrawne – 100ml
  • cynamon – pół łyżeczki
  • oregano – półtorej łyżeczki
  • masło – 2 łyżki
  • parmezan – trochę startego (na górę, tyle ile lubicie, ja miałam suchą końcówkę i coś tam starłam, można dać zwykly ser żółty)
  • żółtka – 2
  • mozzarella – kulka
  • czosnek – 1 ząbek
  • cukier – łyżeczka
  • oliwa – do smażenia bakłażanów i podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz – szczypta

 

 

Bakłażany kroimy w plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy z oliwą. Obsmażamy bakłażany z dwóch stron tak, żeby było widać paski.

 

Do miski wkładamy:

  • mielone wieprzowo-wołowe – 500g
  • cynamon – pół łyżeczki
  • oregano – pół łyżeczki
  • parmezan – trochę startego (na górę, tyle ile lubicie, ja miałam suchą końcówkę i coś tam starłam)
  • żółtka – 2
  • mozzarella – kulka – w kostkę pokroić
  • cebula – 1
  • sól, pieprz – szczypta

Wszystko mieszamy.

Na patelni rozgrzać oliwę.

  • cebula – 1
  • oregano – łyżeczka
  • cynamon – pół łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek – rozgnieciony

Całość smażyć.

Po chwili dolać:

  • pomidory w puszce – 1
  • czerwone wino wytrawne – 100ml

Gotować 10 minut.

Do sosu dodać:

  • masło – 2 łyżki
  • cukier – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

W naczyniu żaroodpornym. Na dno wylać trochę czerwonego sosu z patelni. Poukładać mięso mielone pozawijane w bakłażany. Na górę reszta czerwonego sosu i starty parmezan.

 

170 stopni

30 minut

I jak?

Kolejna. po musace, odsłona zapiekanego bakłażana. Smakowało, dobry pomysł na niestandardowe wykorzystanie mielonych. Podałam z kaszą bulgur i ze startą cukinią.

Facebooktwittergoogle_plus