Mielone w cieście francuskim

Mielone i ciasto francuskie? Czy to pasuje do siebie?

Przepis znajduje się tutaj.

Składniki mi kompletnie nie pasowały, ale żyje się raz, więc spróbować można :)

Wyszło tak:

DSCF4688-001.JPG

A w mojej kuchni przygotowywanie wyglądało tak:
Wzięłam cebulę.

DSCF4597.JPG

Pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle na patelni.

DSCF4606.JPG

Dodałam mięso mielone (paczuszka), nadal podsmażałam.

DSCF4610.JPG

Posypałam zestawem przypraw:

DSCF4612.JPG

 

DSCF4613.JPG

Łyżkę masła wrzuciłam do garnka.

DSCF4598.JPG

Do masła dodałam pokrojone pieczarki (miałam małe więc pokroiłam je na pół i na ćwiartki).

DSCF4600.JPG

Podsmażyłam. Dodałam szczyptę soli.

DSCF4614.JPG

Widok na patelnię bez pieczarek.

DSCF4616.JPG

Widok na patelnię z pieczarkami (czyt. dorzucamy podsmażone pieczarki na patelnię z mięsem).

DSCF4621.JPG

Nie lubię pomidorów w puszce (istnieje dla mnie ogromna różnica w smaku pomiędzy puszkowymi a naturalnymi).

DSCF4603.JPG

Dlatego prosimy pomocną dłoń o sparzenie i ich obranie.

DSCF4627.JPG

Sami kroimy i dodajemy na patelnię.

DSCF4629.JPG

 

DSCF4634.JPG

Ciasto francuskie rozwijamy.

DSCF4604.JPG

I przycinamy tak:

DSCF4622.JPG

Po zawinięciu pierożków układamy je na blaszce.

DSCF4642.JPG

Jajko merdamy w misce.

DSCF4644.JPG

Smarujemy ciasto francuskie jajkiem i posypujemy oregano.
(witamy statyw w użyciu!)

DSCF4647.JPG

Wkładamy blaszkę z francuskim mielonym :D do piekarnika.
Na chwilę przed wyjęciem posypujemy serem żółtym.

DSCF4602.JPG

O tak:

DSCF4679.JPG

Po ok. 30 minutach gotowe!

I można jeść:

DSCF4682.JPG

 

DSCF4685.JPG

I jak?
No znakomicie!
Danie sprawdziło się jako obiad, kolacja i śniadanie (po uprzednim podgrzaniu). Wyjątkowo smakowało mężowi. A dla mnie? Dla mnie danie ok. I pokazuje, że nie ma co się bać niesprawdzonych połączeń :)

DSCF4686.JPG

 

A tu powinien być gif:

[gickr.com]_b582aca3-ac9d-8094-4538-1c00886d4c9c.gif
Facebooktwittergoogle_plus