Co zrobić, gdy zostaną nam pieczarki?
Składniki
- mielone – 200g
- cebula – 1
- pieczarki – 9 sztuk
- papryka wędzona – pół łyżeczki
- pieprz i sól – 2 szczypty
- olej – do smażenia
- bułka tarta – do obtoczenia
- jajko – 1 (do zanurzenia kotletów)
Krok po kroku w mojej kuchni
Od pieczarek odkroić nóżki.
Nóżki grzybów pokroić, dodać do nich cebulę i podsmażyć na oleju.
Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mielonym. Przyprawić (papryka wędzona, sól i pieprz).
Napełnić kapelusze mięsnym farszem.
Zanurzyć każdy kapelusz w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec 180 stopni 15 minut.
I jak?
Podałam z frytkami z batatów. Domownicy zdziwieni, spodziewali się zwykłych kotletów a tu niespodzianka – kapelusz w każdym. Smakowo poprawnie, ale doprawcie ulubionymi ziołami. Dobry pomysł (mój 🙂 ) na wykorzystanie zalegających pieczarek.