Mielone w pieczarkach

Co zrobić, gdy zostaną nam pieczarki?

 

Składniki

  • mielone – 200g
  • cebula – 1
  • pieczarki – 9 sztuk
  • papryka wędzona – pół łyżeczki
  • pieprz i sól – 2 szczypty
  • olej – do smażenia
  • bułka tarta – do obtoczenia
  • jajko – 1 (do zanurzenia kotletów)

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Od pieczarek odkroić nóżki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nóżki grzybów pokroić, dodać do nich cebulę i podsmażyć na oleju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mielonym. Przyprawić (papryka wędzona,  sól i pieprz).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Napełnić kapelusze mięsnym farszem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zanurzyć każdy kapelusz w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć z obu stron. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec 180 stopni 15 minut.

 

I jak?

Podałam z frytkami z batatów. Domownicy zdziwieni, spodziewali się zwykłych kotletów a tu niespodzianka – kapelusz w każdym. Smakowo poprawnie, ale doprawcie ulubionymi ziołami. Dobry pomysł (mój 🙂 ) na wykorzystanie zalegających pieczarek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus