Mielone z lubczykiem w sosie pomidorowym

Kolejna wariacja na temat kotletów mielonych.

Składniki

  • mielone – 0,5kg
  • pomidory – puszka
  • cebula – 2-3 szalotki (1 duża zwykła)
  • czosnek – 2 ząbki
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • jajko – 1
  • lubczyk – kilka gałązek (lub coś zielonego, natka pietruszki, kolendra, bazylia)
  • kalafior – pół główki (zamiast ziemniaków obok kotletów)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do miski: mielone, sól, pieprz, 2 sprasowane ząbki czosnku, jajko, pocięty lubczyk i podsmażoną na patelni (na oleju) cebule. Wymieszać wszystko. Uformowane kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pomidory w puszce zmiksować, zalać nimi kotlety. Trzymać kotlety w pomidorach do momentu aż sos zgęstnieje (płyn zredukuje).

W tym czasie ugotować kalafiora, odcedzić i zmielić na puree.

 

Podałam kalafior z kotletami i z sosem pomidorowym. Na talerzu jest jeszcze sałatka z fasoli i awokado.

Lubczyku nie czuć niestety (może za mało dałam), kotlety jak kotlety. Poprawnie, ale bez zachwytów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus