Pochodzenie przepisu
Moje smaki życia – 12/2016 s. 62, z jednego garnka „grzybowy z pęczakiem”
Składniki
- olej – do podsmażenia
- cebula – 1
- mięso mielone – 300 g
- jajko – 1
- bułka tarta – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- woda – 2,5 szklanki
- curry – 3 łyżeczki
- fasolka szparagowa – 250g (dałam więcej, 3/4 opakowania mrożonej)
- por – biała część
- natka pietruszki – 3 łyżki pokrojonej
- sól, pieprz -szczypta, kwestia indywidualna
Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem. Uformować kulki z mięsa.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.
Na cebulę włożyć kulki z mięsa, podsmażyć z każdej strony.
Wsypać curry, 2,5 szklanki wody, posolić i gotować przez kilka minut. Na koniec dodać fasolkę, pokrojonego w plastry pora i gotować przez 10 minut.
I jak?
Przeciętniak, ale jak się nie ma pomysłu jak zużyć fasolkę, to warto wypróbować ten przepis.