Pochodzenie przepisu
Składniki
- młoda kapusta – pół główki
- marchew – 2 małe
- cebula – 2
- koperek – pęczek
- masło – 2 łyżki (olej kokosowy u mnie)
- woda – do połowy wysokości kapusty w garnku
- sól, pieprz – szczypta
- kmin rzymski – pół łyżeczki
Kapustę pokroić i podsmażyć na maśle (ja na oleju kokosowym) przez 2-3 minuty. Mieszać.
Przełożyłam podsmażoną kapustę do garnka. Dodałam marchew i cebulą (pokrojone odpowiednio w plastry i w kostkę). Wlałam szklankę wody. Następnie przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski. Pogotowałam przez chwilę, wymieszałam całość i dodałam koperek.
Gotowałam, aż marchew stała się miękka (20 minut) pod przykryciem.
I jak?
Dodatek do obiadu lub przekąska solo w sezonie, gdy pojawia się młoda kapusta. Smaczne i proste. Autorka przepisu dodała jeszcze śmietanę, ale ja z tego zrezygnowałam.