Moje pierwsze pierogi z kapustą, grzybami i ze śliwką

Może i nie wyglądają, ale ja tam jestem z nich dumna. Pierwsze koty za płoty. Przy 400 sztuce będę ekspertką, teraz debiutuję.

Z pewną dozą nieśmiałości zagniotłam ciasto.

 

Pochodzenie przepisu

Przepis na pierogi pochodzi ze świątecznej książki wydanej do netu przez autorkę bloga Kuchnia Agaty.

Dziękuję Agato!

 

Składniki

ciasto

  • mąka – 2 szklanki
  • olej – kapka, malutko
  • woda – gorąca, pół szklanki
  • drożdże – cm malutko rozpuścić w wodzie

farsz

  • cebula – 1
  • liście laurowe – 2
  • ziele angielskie – kilka kulek
  • śliwka suszona – pół szklanki
  • grzyby – pół szklanki, całą noc mają się moczyć w wodzie! wody nie wylewać
  • kiszona kapusta – 25 dag

 

 

 

2 szklanki mąki, kapkę oleju, pół szklanki gorącej wody i od mamy babciny myk – rozpuszczone w wodzie drożdże (malutko, cm)

ciasto chwilę leży

PC191086+%28Kopiowanie%29.JPG

A ja robię farsz.
jedna cebula + 2 listki laurowe + ziele angielskie kilka kulek + pół szklanki pokrojonej drobno suszonej śliwki + pół szklanki odsączonych z wody (w której całą noc się moczyły) grzybów (uwaga! wodę zostawiamy, nie wylewamy)

PC191082+%28Kopiowanie%29.JPG

+25dag kiszonej kapusty

PC191083+%28Kopiowanie%29.JPG

coś mi nie szło, przypalało się, więc + woda z moczenia grzybów

PC191088+%28Kopiowanie%29.JPG

 

Z ciasta uformować płaskie kulki, na środek każdej kulki wyłożyć farsz i zalepić pieroga ciastem. Można sobie pomóc urządzeniem, które pokazuję poniżej.

patrzcie jakie grubaski

PC191089+%28Kopiowanie%29.JPG

no ząbków sama nie robiłam, robił wycinak

PC191092+%28Kopiowanie%29.JPG

ulepione pierogi nalezy wrzucić do osolonego wrzątku, po chwili wyjąć (gdy wypłyną)

PC191095+%28Kopiowanie%29.JPG

 

PC191093+%28Kopiowanie%29.JPG

dam sobie 4 na zachętę za te grubaski i zrobię jeszcze raz, bo wszystkie te widoczne na zdjęciu zjadłam sama (ktoś musiał spróbować ).

 

Facebooktwittergoogle_plus