Muffinki jagodowe

Muffiny bardzo mocno jagodowe.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – MUFFINY Z JAGODAMI z otrębami lub płatkami owsianymi

 

Składniki

  • jagody – 200g
  • otręby (pszenne lub owsiane) lub płatki owsiane błyskawiczne – 50g
  • mleko – 125ml
  • mąka – 200g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • jajka – 3
  • cukier – 200g
  • olej słonecznikowy lub roztopione masło – 150g

Wszystko sumiennie ważyłam, bo zależało mi na dobrym wypieku. Jest to danie z urodzin Pawła.

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

W misce zmieszać:

  • otręby (pszenne lub owsiane) lub płatki owsiane błyskawiczne – 50g
  • mleko – 125ml

Zostawić z boku.

 

Wyjmujemy dwie miski.

Miska z suchymi. W jednej mieszamy:

  • mąka – 200g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta

Miska z mokrymi. W drugiej mieszamy:

  • jajka – 3
  • cukier – 200g
  • olej słonecznikowy lub roztopione masło – 150g

Łączymy miskę z suchymi z miską z mokrymi (w sensie zawartości misek). Nie wyciągałam miksera,  jak autorka radziła mieszałam widelczykiem i łyżką.

Do masy dodać otręby nasączone w mleki i jagody. Krótko wymieszać łyżką wszystkie składniki.

 

Ciasto wygląda tak. Trzeba je rozlać do papilotek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I upiec: 180 stopni C., 30 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

I mocno jagodowo. Dzieci jadły bardzo chętnie, dorośli wyczuwali olej, ale też jedli. Ciężko odchodziły od papieru. Najważniejsze, że solenizantowi smakowało i było bardzo dużo owoców.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA