Muffinki jajeczno-mięsne

Mięso z rosołu na śniadanie? Spróbujmy.

Pochodzenie przepisu

To bez dodatków z papryką i kurczakiem z rosołu

 

Składniki

  • jajka – 6
  • sól, pieprz – do smaku
  • czosnek – ząbek
  • papryka ostra i słodka – szczypta
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • ser – starty na górę
  • papryka – pół świeżej
  • mięso z rosołu – pokrojone w kostkę ugotowane fragmenty np, udka
  • szczypior – łyżeczka pokrojonego

 

  1. Mięso z rosołu pokroić, ułożyć w formie na muffiny (stosuję formę silikonową, niczym jej nie smaruję uprzednio). Podobnie paprykę – pokroić i posypać dno formy.

2. W misce – wbić jajka. Dosypać soli, pieprzu, dodać czosnek, paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie. Ubić wszystko przez chwilę.

3. Zalać mięso i paprykę  jajkami z przyprawami. Posypać szczypiorkiem.

4. Na górę zetrzeć mozzarellę (lub żółty ser).

 

190 stopni – 35 minut

Po 25 minutach zaczyna się magia i muffinki rosną  w oczach (potem opadną).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Propozycja śniadaniowa – udana. Podoba mi się pomysł i forma zużycia gotowanego mięsa  (i wszelkich resztek zalegających w lodówce). Po przekrojeniu prezentują się ciekawie, jajeczna część trochę napęczniała i widać dziurki. Robi się szybko i samo, można przygotować wieczorem, rano tylko zagrzać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus