Muffinki owsiane

Zamiast chleba – lekko słodkawe muffinki. 2 faza South Beach.

Pochodzenie przepisu

książka Dieta South Beach, s. 303, faza 2 SB

 

Składniki

na 6 muffinek

 

  • maślanka – pół szklanki
  • płatki owsiane górskie – 0,5 szklanki
  • mąka pełnoziarnista – 0,75 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
  • cynamon – szczypta
  • sól – szczypta
  • orzechy włoskie – 1/3 szklanki (nie miałam, nie dałam)
  • olej rzepakowy – 1/6 szklanki
  • jajko – 1
  • olej waniliowy – 0,5 łyżeczki (nie miałam nie dałam)

te ułamki to podzielone na pół propocje z książki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

działamy na 3 miski

1 miska

Do pierwszej miski dodać:

  • maślanka – pół szklanki
  • płatki owsiane górskie – 0,5 szklanki

Zostawić na 30 minut.

 

2 miska

W drugiej misce wymieszać:

  • mąka pełnoziarnista – 0,75 szklanki
  • proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
  • cynamon – szczypta
  • sól – szczypta
  • orzechy włoskie – 1/3 szklanki (nie miałam, nie dałam)

 

3 miska

W trzeciej misce wymieszać:

  • olej rzepakowy – 1/6 szklanki
  • jajko – 1
  • olej waniliowy – 0,5 łyżeczki (nie miałam nie dałam)

Do trzeciej miski dodać namoczone płatki owsiane (1 miska). Dosypywać mieszaninę z mąką (2 miska). Mieszać bardzo krótko, aż składniki się połączą.

 

Wyłożyć ciasto do foremek. Piec w 220 stopniach przez 11-15 minut. U mnie trochę dłużej. Wbić drewniany patyczek w środek muffinki i sprawdzić – jeżeli jest mokry – piec dalej, jeżeli jest suchy, można kończyć.

 

I jak?

Po kilkunastu dniach braku słodyczy te wypieki wydawały się TAK SŁODKIE, tak smaczne, że muszę je chwalić i polecać dalej. Nie czuć płatków owsianych, maślanka je rozpuszcza całkowicie. Jedliśmy i z serkiem i same jako produkt skrobiowy. I dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus