Śniadanie – jajeczne muffinki ze szpinakiem. 1 faza South Beach.
Pochodzenie przepisu
książka Dieta South Beach, s. 229, faza 1 SB – babeczki jarzynowe quiche na wynos
Składniki
na 6 muffinek/babeczek
- szpinak – kilka mrożonych kulek
- cheddar – pół szklanki startegi
- jajko – 0,5 szklanki (4?5? jajka)
- cebula – 1/4 szklanki
- papryka – 1/4 szklanki
- sos paprykowy – 3 krople (opcjonalnie, nie dawałam), dosypałam wędzonej papryki pół łyżeczki
Krok po kroku w mojej kuchni
Szpinak podgrzać na łyżeczce oliwy i zmienić stan na paćkowaty (ze zmrożonego). Zajmie to chwilę.
W misce wymieszać:
- szpinak – kilka mrożonych kulek
- cheddar – pół szklanki startegi
- jajko – 0,5 szklanki (4?5? jajka)
- cebula – 1/4 szklanki
- papryka – 1/4 szklanki
- sos paprykowy – 3 krople (opcjonalnie, nie dawałam), dosypałam wędzonej papryki pół łyżeczki
Masę przelać do foremek muffinkowych.
Piec 180 stopni C – czas 20-25 minut. Rosną pod sam koniec jak głupie, nagle. Przyda się patyczek – jeżeli po wbiciu jest suchy, można wyjmować, gdy mokry – jeszcze zapiekać.
I jak?
Robiłam dwa razy. Raz z małej ilości szpinaku, drugi raz z takiej jak w przepisie oryginalnym (30 dag mrożonego) i im mniej szpinaku (kilka kulek – 4-6?), tym dla babeczek lepiej. Lepiej gdy nie są zbyt zielone, a bardziej serowo-cebulowo-paprykowe.
Te poniżej to drugi raz, bez papryki (świeżej), z papryką lepsze.
Propozycja typowo śniadaniowa. Lepiej zrobić wieczorem, rano odgrzać – walory smakowe bez zmian.
\