Muffinki z masy jajecznej i brokułów

Wieczorem robimy jajeczne muffiny – rano śniadanie gotowe.

Pochodzenie przepisu

Red and Pale – Mini frittaty z brokułami

 

1 faza SB

Składniki

  • jajka – 6
  • brokuły – 0,5 główki
  • wędlina – kilka plasterków
  • sól, pieprz – do smaku
  • czosnek – ząbek
  • papryka ostra i słodka – szczypta
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • mozzarella – kulka

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

1. W misce – wbić jajka. Dosypać soli, pieprzu, dodać czosnek, paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie. Ubić wszystko przez chwilę.

2. Brokuły wrzucić na 2-3 minuty do wrzącej wody, odcedzić i zalać zimną wodą.

3. Wędlinę pokroić w kostkę.

4. Do silikonowych foremek na muffiny włożyć brokuły i wędlinę. Zalać jajkami z przyprawami.

5. Na górę zetrzeć mozzarellę.

 

190 stopni – 35 minut.

 

W nocy piekłam.

 

Rano jadłam.

 

I jak?

Za sam wygląd po przekrojeniu 6 z koroną. To się chce jeść! Jak brokuły w jajku cieszą oczy. Pomysł pierwsza klasa – muffinki są łatwe do zabrania ze sobą i porannego biegu.

Facebooktwittergoogle_plus