Zjadłoby się coś słodkiego? To zrób murzynka!
Pochodzenie przepisu
Składniki
- masło lub magraryna – kostka, 250 gram
- kakao – 3 łyżki + łyżka nutelli (nie miałam, nie dałam)
- woda – 7 łyżek
- cukier – 1.5 szklanki (dałam mniej, ok. szklanki)
- jajka – 3 szt.
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- mąka – 1.5 szklanki
Krok po kroku w mojej kuchni
W garnku rozpuścić:
- masło lub magraryna – kostka, 250 gram
- cukier – 1.5 szklanki (dałam mniej, ok. szklanki)
- woda – 7 łyżek
- kakao – 3 łyżki + łyżka nutelli (nie miałam, nie dałam)
Wszystko zagotować i lekko wystudzić. Odlać z garnka do szklanki 3/4 objętości (będzie na polewę).
Oddzielamy białka od żółtek.
Miska z żółtkami.
Dodać do żółtek:
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- mąka – 1.5 szklanki
- wystudzona masa kakaowa
Białka ubić na sztywno.
Do masy kakaowej dodać białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
40 minut 180 stopni
masę wylać do keksówki wysmarowanej masłem i podsypanej mąką (lub bułką tartą)
Górę ciasta polać 3/4 szklanki odlanej masy kakaowej.
I jak?
Szybkie, łatwe ciasto. Zjedliśmy jeszcze ciepły. Polewa do kitu, bo spływa (za rzadka). Ciekawe czy dodatek nutelli (nie miałam, nie dałam) wpłynąłby na walory smakowe ciasta. Wyszło mocno kakaowe, bez zakalca, słodkie.