Mus jabłkowy do naleśników

   To takie proste. A na najprostsze rzeczy najtrudniej wpaść.

Pomysł na jesienny deser/kolację znalazłam tutaj. Jedna z forumowiczek zaproponowała, że teraz top daniem (takim typowo sezonowym) są naleśniki z musem jabłkowym.

Tylko jak zrobić taki mus?
Każdy sobie poradzi!

Bierzemy 2 jabłka. Obieramy, kroimy.

DSCF8388-001.JPG

Na drugiej patelni robimy naleśniki. Jabłka wrzucamy na patelnię.

DSCF8392.JPG

Podlewamy połową szklanki wody i trzymamy na małym ogniu.

DSCF8394.JPG

Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać dosypujemy cukier (jeżeli nie lubicie słodkiego musu, nie musicie dosypywać, ja dałam 1 łyżkę cukru).

DSCF8396.JPG

I tadam!
Mamy mus! Takie to proste i nie wiem, dlaczego wcześniej nie robiłam sama musu, tylko ciągle naleśniki z dżemem?

DSCF8399.JPG

Nakładamy mus na naleśniki. Składamy jak nam się podoba i jemy.

DSCF8403.JPG
DSCF8414.JPG

Jak macie lody waniliowe, możecie dorzucić gałkę.

Pycha!

Facebooktwittergoogle_plus